Izumiranje prijeti petini europskih ptičjih vrsta

Izumiranje prijeti gotovo petini europskih vrsta ptica, izvijestila je u četvrtak njemačka nevladina organizacija za zaštitu prirode NABU na temelju istraživanja koje je provela organizacija BirdLife International.

Hina | 15.10.2021. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su stavili na tzv. crveni popis ugroženih vrsta BirdLife Internationala 110 od 544 vrste, za koje su prikupljani podaci, a kod daljnjih 166 ptičjih vrsta uočili su pad broja, ali ne toliko dramatičan.

Najugroženije su ptice pjevice, poput ševa, svraćaka i strnadica, a pad se pripisuje gubitku staništa i upotrebi poljoprivrednih kemikalija.

NABU je uočio da su domaće vrste, poput šljuka, čiopa i prepelica preskočile jednu kategoriju te se sada smatraju ugroženima u cijeloj Europi.

Morske ptice, uključujući baršunastu patku sada su ugrožene zbog ribarstva i zagađenja vode.

Raznolikost europskih ptica i dalje je ugrožena poljoprivredom i građevinarstvom, iskorištavanjem mora, lošom šumarskom politikom, zagađenjem i nezakonitim ubijanjem određenih vrsta, rekao je čelnik NABU-a Leif Miller.

Klimatske promjene utjecale su i na staništa brojnih vrsta ptica.

Neke se vrste oporavljaju.

Riječni vodomari i crvene lunje uklonjene su s crvenog popisa, a brojne vrste ptica grabljivica imaju koristi od ciljanih mjera očuvanja.

Popis je obuhvatio podatke iz 54 zemlje i regije, a tisuće stručnjaka i volontera pridonijeli su prikupljanju podataka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti