Žene su na internetu diskriminirane te izložene zlostavljanju, upozorava Tim Beners-Lee, izumitelj World Wide Weba (WWW, W3, Web), u tekstu objavljenom u petak kojim poziva vlade i tvrtke na uvođenje hitnih mjera radi zaštite žena.

Web za žene i djevojke ne funkcionira, piše taj britanski državljanin u tekstu objavljenom u povodu 31. rođendana Weba.

Svijet je ostvario velik napredak u ravnopravnosti spolova, piše Berners-Lee u na mrežnoj stranici Word Wide Web Foundation, organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Posebno su zabrinjavajuće prijetnje kojima su "na mreži izložene žene i djevojke - napose nebjelkinje, pripadnice zajednice LGBTQ i drugih marginaliziranih skupina".

Više od polovice ispitanih mladih žena doživljava nasilje na mreži, u oblicima kao što su spolno uznemiravanje, prijeteće poruke i objava privatnih fotografija bez njihova pristanka, kaže Beners-Lee pozivajući se na studiju koju je proveo zajedno s WWW Foundation.

Zbog takvih zlostavljanja žene napuštaju radno mjesto, a djevojke se ispisuju iz škole, no posebno je zabrinjavajuće što stalno zlostavljanje primorava žene na šutnju. Svijet zbog toga gubi mogućnost da one iznose svoja stajališta i zamisli.

Osim toga, žene u mnogo manjem broju od muškaraca imaju pristup internetu, bilo zato što nemaju novca ili znanja, a to također "produbljuje postojeću nejednakost".

Prema studiji koju je objavila zaklada, muškarci imaju 21 posto više izgleda nego žene za pristup internetu, a u manje razvijenim zemljama ta je razlika veća od 52 posto u korist muškaraca.

Vlada i poduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti, ocjenjuje Tim Berners-Lee.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju