Jack Dorsey pohvalio Muska i njegovu viziju platforme X: Riješio je “ključni grijeh” poslovnog modela kompanije

Mnogi su kritizirali Muskove poteze od kada je preuzeo Twitter, no jedan od osnivača te platforme pohvalio je njegovu odluku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2024. / 15:22

Jack Dorsey (Foto: Afp)

Nakon što je preuzeo Twitter u akviziciji teškoj čak 44 milijarde dolara, Elon Musk bacio se na posao uređivanja te društvene mreže i njena poslovanja. Potezi koje je napravio, uključujući masovne otkaze (među inim bez posla su ostali mnogi moderatori sadržaja), nisu naišli na odobravanje javnosti. No ako se pita jednog od osnivača Twittera, Jacka Dorseya, to što je Musk napravio itekako ima smisla te mu je dao podršku u transformaciji Twittera, odnosno X-a u platformu prvenstvu usmjerenu prema slobodi govora.

Platforma X Musk na platformi X objavio video s kojim je najavio novi veliki potez svoje kompanije

Podsjetimo, nakon što su brojni oglašivači najavili da će privremeno napustiti platformu, Musk im je poručio da su oni najveći ugnjetavači prava na slobodu govora. Ovisnost o oglašavanju, odnosno novcu koje brendovi plaćaju Twitteru (sadašnjoj platformi X) Dorsey je nazvao ključnim grijehom poslovnog modela platforme jer je zbog nje postala ovisna o hirovima i željama tih oglašivača. A kada u potpunosti ovisite o tome, ako se brendu poput P&G-ja ili Univelera ne sviđa što se događa na platformi i prijete povlačenjem budžeta, koji čini oko 20 posto vaših prihoda, onda nemate izbora, objasnio je problem Dorsey.

Dakle, ako ovisite o oglašivačima i njihovim zahtjevima, onda ne možete imati platformu koja podržava potpunu slobodu govora, što je cilj Dorseya i Muska jer oni mogu utjecati na moderiranje sadržaja. Ako želite slobodu govora te da nitko ne može utjecati na ono o čemu se govori na toj platformi, onda ne smijete biti potpuno ovisni o novcu oglašivača. I zbog toga je Dorsey pohvalio Muska koji želi diverzificirati prihode platforme.

Morate napraviti puno više od oglašavanja da bi takav model djelovao. Morate izgraditi pretplate, što Elon radi. Morate izgraditi trgovinu, objasnio je Dorsey. Novi vlasnik kompanije zato je odlučio u potpunosti promijeniti poslovni model, što uključuje i veliki naglasak na pretplate te je najavio kako će se plave kvačice kojima se verificiraju korisnici početi naplaćivati, što mnogima nije dobro sjelo.

Platforma X (bivši Twitter) EK želi odgovore X-a o tome zašto je smanjeno financiranje i moderiranje sadržaja

Iako su mnogi kritizirali Muska zbog velikih otkaza (podsjetimo, otpuštanja su postala uobičajena stvar u tehnološkoj industriji proteklih godina), Dorsey podržava šefa platforme X i po tom pitanju jer smatra kako su bez posla većinom ostale osobe iz odjela prodaje. Jack Dorsey dao je ovaj intervju nakon što je napustio Bluesky, platformu u čijem je razvoju sudjelovao i za koju je rekao da se na njoj ponavljaju iste greške kao i na Twitteru zbog čega je svima poručio da kao primarnu društvenu mrežu koriste upravo Twitter, odnosno platformu X.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti