EK želi odgovore X-a o tome zašto je smanjeno financiranje i moderiranje sadržaja

Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće podatke u odgovoru na zahtjev za informacijama

Hina | 08.05.2024. / 13:26

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

Europska komisija je u srijedu zatražile od društvene mreže X informacije o smanjenju resursa za moderiranja sadržaja koji se objavuje na toj mreži.

Zahtjev je upućen sukladno odredbama Akta o digitalnim uslugama.

Zahtjevom se želi dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima X-a za moderiranje sadržaja, o procjeni rizika koju je proveo X u vezi s implementacijom generativnih alata umjetne inteligencije u EU-u kao i o drugim područjima obuhvaćenim postupcima koji su u tijeku, navodi Komisija.

Platforma X Musk na platformi X objavio video s kojim je najavio novi veliki potez svoje kompanije

Elon Musk, Twitter Musk želi od platforme X napraviti novi Twitter: "Osim ako ne odluči da je sazrio, u što mi je teško povjerovati, ništa se neće promijeniti"

Komisija se poziva na izvješće koje je pokazalo da je X, bivši Twitter, smanjio svoju ekipu moderatora sadržaja za gotovo 20 posto u razdoblju od listopada 2023. godine te da je smanio broj jezika koje pokriva s 11 na 7.

X treba odgovoriti na upit o informacijama o resursima za moderiranje sadržaja i o generativnim alatima umjetne inteligencije do 17. svibnja, a za preostala pitanja rok je do 27. svibnja.

Prema odredbama Akta o digitalnim uslugama, Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće podatke u odgovoru na zahtjev za informacijama. U slučaju izostanka odgovora, Komisija može nametnuti plaćanje periodičnih kazni. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti