Musk želi od platforme X napraviti novi Twitter: "Osim ako ne odluči da je sazrio, u što mi je teško povjerovati, ništa se neće promijeniti"

Američki stručnjaci smatraju da je platforma X u tolikim problemima da se čini kako Elon Musk ima strategiju vratiti posrnulu društvenu mrežu korak unatrag, na osnovni model.

Branimir Vorša | 09.04.2024. / 13:40

Elon Musk, Twitter
Elon Musk, Twitter (Foto: Afp)

Tesla se nalazi na silaznoj putanji usred sve manje potražnje za električnim vozilima i rastućih izazova u Kini, a čak i optimistični analitičari Teslino trenutno financijsko stanje nazivaju "krahom". Neto bogatstvo Elona Muska palo je više od 10 posto u protekloj godini, što ga je spustilo s trona najbogatijeg čovjeka svijeta, na "tek" četvrto mjesto među milijarderima.

Čini se da tehnološki mogul preusmjerava fokus na svoje druge pothvate, osobito na svoju platformu X, koja se prema procjenama određenih stručnjaka vraća u stanje prije Muska.

Platforma X "Plava kvačica" (opet) nije više rezervirana samo za pretplatnike

Nova strategija je vraćanje na osnove?

Mislim da se strategija, kako se upravo odvija, vraća na osnove, rekao je za Business Insider Gabor Cselle, bivši voditelj projekta Twitter.

Nedavne promjene na platformi X, poput ponovnog uvođenja plavih kvačica za potvrđene račune sa značajnim brojem pratitelja, odražavaju Muskova nastojanja da privuče utjecajne korisnike natrag na platformu. Osim toga, usred značajnih otpuštanja nakon akvizicije, platforma X sada ulaže u vlastitu sigurnost, s planovima za novi moderacijski centar u Teksasu i nova zapošljavanja za nadzor sadržaja.

David Camp iz Metaforcea sugerira da je cilj tih poteza privući oglašivače natrag na platformu nakon porasta govora mržnje koji je doveo do egzodusa. Unatoč tim naporima, platforma X je zabilježila pad korisničke baze od 15 posto od Muskova preuzimanja, s padom prihoda od oglasa za otprilike 50 posto.

"To su samo riječi"

Elon Musk Musk ima novu ideju za platformu X koja se neće svima svidjeti

Bez obzira na male taktičke promjene koje naprave na platformi... to su samo riječi, kaže Camp za Business Insider, ističući izazov vraćanja povjerenja i stabilnosti za platformu X. Musk je, poslovično, ostao škrt na riječima u vezi s navedenim razvojem događaja, odbijajući ih komentirati.

Cselle vjeruje da bi vraćanje na pouzdaniji model moderiranja moglo pomoći X-u da povrati oglašivače i vrati svoj prijašnji status. Međutim, napominje da oglašivače "mišićna memorija" korisnika tjera da se vraćaju platformi, unatoč neispunjenim obećanjima o inovacijama.

Pitanje Muskove zrelosti

Ed Zitron predviđa daljnje izazove za Muska, i s X-om i s Teslom, sugerirajući u izjavi za Business Insider da će Musk možda morati prodati više dionica Tesle kako bi pokrio financijske potrebe X-a. Camp pak sugerira da Muskova osobnost, koju neki karakteriziraju kao "toksičnu", doprinosi poteškoćama s kojima se X suočava.

Iskreno, najbolja stvar koju Twitter može učiniti da povrati svoju poziciju jest staviti Muska u drugi plan. Jedini način da to učine jest ako Musk proda X, a on bi ga morao prodati uz ogroman gubitak. Dakle, osim ako Musk ne odluči, kao ljudsko biće, da je sazrio do točke u kojoj više ne osjeća potrebu da bude drska, samostalna, nepredvidiva osoba kakva jest i pretvori se u iskusnog rukovoditelja, u što mi je teško povjerovati, mislim da se ništa neće promijeniti, poručio je na kraju Camp.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti