James Damore dobio podršku alternativne desnice, ali se od njih ogradio

James Damore, koji je otpušten iz Goglea zbog manifesta u kojem navodi da žene nisu biološki podobne za obavljanje IT poslova, dao je intervju za CNN. Njegov je manifest odražavao stavove alternativne desnice, a on se sada ograđuje od njih.

Ivana Domitrović | 15.08.2017. / 19:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

''Ne podržavam alternativnu desnicu. Samo zato što mene netko podržava ne znači da i ja podržavam njih'', rekao je James Damore u intervjuu kojeg je dao CNN-u.

Podrška koju mu je dala alternativna desnica isplivala je na površinu nakon nasilnih desničarskih prosvjeda u Charlottesvilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Članovi alternativne desnice sada planiraju prosvjed ispred ureda Googlea u devet gradova. Sam Damore kaže da u prosvjedima koji bi se trebali održati u subotu, neće sudjelovati.

Ali, smatra da je Silicijska dolina zatvorena za osobe koje smatra konzervativnima. ''Ondje se održava snažna ideja da je lijeva ideologija jedina moguća ideologija. Trebali bismo biti u mogućnosti izraziti i drugačije stavove. Ja sam centrist, a oni me nazivaju nacistom. To je pravi problem'', rekao je Damore.

Dodao je da se pojedini njegovi kolege boje izraziti svoje ideologije, ali su mu privatno izrazili podršku za manifest.

''Doslovno su mi rekli da se slažu sa svime što sam rekao te da ne osjećaju da se cijeli mogu dati u Google'', kaže sad već bivši zaposlenik te kompanije.

''Nadam se da će pokazati da postoji mnogo političke diskriminacije na radnom mjestu i da to mora prestati', kazao je.

Google je nazvao ''psihološki nesigurnom okolinom'', jer zaposlenici ondje smatraju da se moraju podvrgnuti samocenzuri.

Googleov CEO Sundar Pichai osudio dio kontroverznog manifesta inženjera iz kompanije. Svoj je stav obznanio svim zaposlenicima mailom u kojem je naveo da su dijelovi manifesta od 3.300 riječi kojeg je napisao inženjer, prešli mjeru i da ''potiču širenje štetnih rodnih stereotipa“ na radnom mjestu.

Podsjetimo, u svom manifestu Damore se dotaknuo politike i kulture Googlea te IT-zajednice općenito.

''U Googleu nam redovito govore da implicitno (nesvjesno) i eksplicitno, predrasude sprječavaju žene da napreduju u tehnologiji i vođenju'', napisao je Damore u internom postu koji se tijekom vikenda kao virus proširio unutar tvrtke. Međutim, Damore tvrdi, ''to je daleko od cijele priče".

''Biologija je djelomično odgovorna za razlike između muškaraca i žena, a te razlike mogu objasniti zašto ne postoji ravnopravna zastupljenost žena u IT-u i na vodećim pozicijama", stoji u manifestu zbog kojeg je Damore zaradio otkaz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti