Japan, Velika Britanija i Italija ubrzavaju projekt razvoja novog borbenog zrakoplova koji će se suprotstaviti Rusima i Kinezima

S obzirom na to da sve veće sigurnosne prijetnje koje dolaze iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje, Velika Britanija, Japan i Italija poduzeli su korake za ubrzanje programa razvoja zajedničkog "stealth" borbenog zrakoplova.

Branimir Vorša | 21.10.2024. / 09:22

Planirani borbeni zrakoplov programa GCAP
Planirani borbeni zrakoplov programa GCAP (Foto: japanaerospace.jp)

Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija ubrzat će zajednički razvoj novog borbenog zrakoplova, s planovima za osnivanje trilateralnog vladinog tijela do kraja godine, objavili su dužnosnici tih zemalja u nedjelju.

Godine 2022. tri su se države složile surađivati ​​na Globalnom borbenom zračnom programu (GCAP), s ciljem raspoređivanja novog zrakoplova 2035. godine. Planirani borbeni zrakoplov ojačat će obranu tih zemalja usred sve većih prijetnji iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje.

Riječ je o naprednom "stealth" (nevidljivom za radar) zrakoplovu, koji će zamijeniti zastarjeli japanski F-2, razvijen u suradnji sa SAD-om, i Eurofighter Typhoon, zajednički projekt Velike Britanije, Italije, Španjolske i Njemačke.

Eksperimentalni X-zrakoplov Amerikanci imaju plan za futuristički transportni vojni zrakoplov koji bi im mogao donijeti prevagu na bilo kojem bojištu

Opasan manevar ruskog Su-35 ispred američkog F-16 zrakoplova VIDEO Pogledajte opasan i nepromišljen potez ruskog pilota koji je htio zastrašiti američki F-16

Japanski ministar obrane Gen Nakatani, nakon sastanka s britanskim ministrom obrane Johnom Healeyem i talijanskim ministrom Guidom Crosettom, potvrdio je uspostavljanje spomenutog trilateralnog tijela.

Zajedničko tijelo pod nazivom Međunarodna vladina organizacija GCAP ili GIGO bit će uspostavljeno do kraja ove godine kako bi nadziralo razvoj zrakoplova, rekao je.

Razgovori su vođeni tijekom sastanka ministara obrane Grupe sedam u talijanskom Napulju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti