Japanci su upravo srušili svjetski rekord u brzini interneta: Cijeli Netflix mogu skinuti za manje od sekunde - tri puta

No, znanstvenicima na NICT-u ni ova brzina nije dovoljno velika. Planiraju daljnja istraživanja kojima bi se postigle velike brzine i na velikim udaljenostima, bez gubitka signala

Martina Čizmić | 03.07.2024. / 12:02

Brzina interneta, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kad je u pitanju brzina kojom surfate internetom, odnosno kojom se prenose podaci, vrijedi ono - ništa nije dovoljno brzo. To najbolje znaju gameri, kojima je svaka stotinka sekund zastajkivanja, presudna u borbama.

Bez obzira koja je vaša trenutna brzina kojom pristupate internetu, a podaci pokazuju da je ona u Hrvatskoj u prosjeku na mobilnoj mreži iznosila 92,51 MBPS (Megabits per second), dok je fiksnoj internetskoj mreži iznosila 63,41 MBPS (prema podacima za siječanj 2024.).

Brzina interneta, ilustracija Istraživači osmislili kako poslati podatke običnim optičkim kabelom nekoliko milijuna puta brže

No, znanstvenici u Japanu ostvarili su nevjerojatan i za naše uvjete nedostižan rekord. Koristeći obično optičko vlakno, isto ono kakvo se koristi za optički internet i u Hrvatskoj, tim iz japanskog Nacionalnog instituta za informacijske i kommunikacijske tehnologije (NICT), uspio je ostvariti brzinu prijenosa podataka od 402 terabita u sekundi. Recimo to ovako, koristeći ovu brzinu mogli bi u samo jednoj sekundi tri puta skinuti sav sadržaj s Netflixa ili oko 12 500 prosječnih filmova.

Znanstvenici su napravili sustav za slanje i primanje podataka koristeći se klasičnim optičkim vlaknom i različitim tehnologijama pojačavanja signala. Dodaju kako bi ova inovativna tehnologija mogla znatno povećati kapacitete optičke infrastrukture te tako zadovoljiti potrebe korisnika i u budućnosti. Nova je metoda koristila prethodno ne korištene valne duljine, koje bi mogle biti ključne za buduće telekomunikacijske mreže. I na kraju, brzina je postignuta u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.

Brzina surfanja Znate li u kojem europskom odredištu možete najbrže surfati na internetu?

No, znanstvenicima na NICT-u ni ova brzina nije dovoljno velika. Planiraju daljnja istraživanja kojima bi se postigle velike brzine i na velikim udaljenostima, bez gubitka signala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti