Japanski Tinder: Vlada potiče korištenje aplikacija za upoznavanje

Japanska populacija stari, mnogi mladi ne razmišljaju o djeci, a velik je i postotak starijih od 50 koji nisu u braku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.01.2024. / 10:42

Parovi na ulicama Tokyja (Foto: Afp)

Konkurenciju među aplikacijama za upoznavanje u Japanu zaoštrila je i - japanska vlada. Država je investirala u aplikaciju Tapple za upoznavanje koja je bazirana na zajedničkim hobijima i interesima, a cilj joj je potaknuti ljude na upoznavanje i stvaranje veza koje bi, nadaju se, trebale rezultirati brakovima i rađanjem djece. S obzirom na to da je riječ o državi s velikim udjelom starijeg stanovništva (najstarija populacija na svijetu) i populacijom u blagom opadanju, vlada pokušava pronaći kreativne načine kako bi potaknula ljude na povezivanje.

Digitalna ljubav, ilustracija Ljubav nije u algoritmu: AI se bori s osvajanjem srca u online spojevima

Tapple nije prvi pokušaj japanske vlade da animira ljude u potrazi za partnerima i srodnim dušama, pri čemu im je glavna ciljana skupina mlađa demografska skupina. Za njih su već organizirali različite virtualne spojeve, a sada ih žele potaknuti na upoznavanje putem posebnih aplikacija za spojeve. Posebno je zanimljivo što njihove aplikacije neće biti dostupne svima jer vlada želi spriječiti prevare, ali i njihovo korištenje od strane osoba koje su već u vezama, odnosno braku. Zato je pri prijavi na Tapple potrebno prikazati različitu dokumentaciju, uključujući i potvrdu bračnog stanja, odnosno dokaz da nisu u braku.

U Tokiju namjeravaju početi koristiti kampanje putem društvenih mreža s kojima će podići svijest o korištenju takvih aplikacija za upoznavanje, no tek treba vidjeti kakva će biti učinkovitost takvih aplikacija i mjera. One su posebno važne upravo u Tokiju u kojem skoro trećina muškaraca i skoro četvrtina žena starijih od 50 godina nije u braku. Jedno ranije istraživanje provedeno u tom gradu pokazalo je kako oko 15 posto ispitanika koristi aplikacije za upoznavanje i spojeve.

Još jedan od razloga zašto se vlada pokušava dodatno angažirati kako motivirala stanovnike na stvaranje veza koji bi jednom mogle rezultirati brakovima i rađanjem djece jest jedno ranije istraživanje Nacionalnog instituta za populaciju i istraživanje socijalne sigurnosti. Prema rezultatima njihove studije, čak 42 posto japanskih žena rođenih 2005. godine nije zainteresirano za majčinstvo tijekom života. Ako mnoge od njih zadrže takvo razmišljanje i u budućnosti, japanska populacija mogla bi još više stariti, što će uz sve probleme koji proizlaze iz toga, predstavljati prijetnju i za njihov program socijalne i mirovinske sigurnosti.

Robot AI stiže na Tinder i pomoći će korisnicima u pronalaženju srodne duše

Ipak, kako je riječ o još jako mladim osobama, jasno je kako bi se njihova razmišljanja tijekom vremena mogla promijeniti te kako će im vlastita obitelj i majčinstvo jednom postati jako važni.

Izvor: Tech Times


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti