Je li na pomolu kraj tri godine duge pravne bitke? Postignut dogovor američkog ministarstva pravosuđa i pritvorene direktorice Huaweija

Sutkinja saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju.

Hina | 24.09.2021. / 22:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predstavnik ministarstva pravosuđa predložio je tom sudu u New Yorku da "odgodi" do 1. prosinca 2022, (četiri godine nakon uhićenja Meng Wanzhou u Kanadi) postupak pokrenut krajem 2018. protiv financijske direktorice, posebice zbog "urote" pokrenute u svrhu "bankovne prijevare".

U sklopu sporazuma o priznanju krivice koji je postignut, Meng Wanzhou je priznala neke greške, a savezni tužitelji su prvo pristali odgoditi, a zatim i odbaciti optužbe.

Ako sporazum ne bude osporen niti prekinut do 1. prosinca, tužbe će biti povučene, rekao je dužnosnik američkog ministarstva pravosuđa.

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija Oštra poruka iz Huaweija: "Neki američki političari ne mogu podnijeti da smo napredniji od njih''

Prihvaćanjem ovog sporazuma, trebale bi završiti tri godine pravne bitke i napetosti između Pekinga, Washingtona i Ottawe.

Rješavanje ovog slučaja moglo bi ukloniti jedan od nekoliko velikih sporova između Sjedinjenih Država i Kine i omogućiti oslobađanje dvojice Kanađana, Michaela Covringa, bivšeg diplomata i poslovnog čovjeka Michaela Spavora, koji su uhićeni nekoliko dana nakon Meng i bez dokaza optuženi za špijunažu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti