Jedan od najlošijih poslovnih poteza u povijesti: Prodao je svoj udio za 100 dolara, a mogao je biti multimilijunaš

Cyrus Hodes jedan je od osnivača AI kompanije Stability AI, čija bi vrijednost uskoro mogla doseći četiri milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2023. / 13:00

Šok (Foto: Getty Images)

Nakon lansiranja ChatGPT-a brojne su kompanije brzo promijenile svoj fokus, te je on sada prvenstveno usmjeren na razvoj umjetne inteligencije. U tu se tehnologiju sada ulažu milijarde dolara, a profitirale su i brojne kompanije koje su ranije krenule s razvojem AI-a i čija je vrijednost u kratko vrijeme eksplodirala.

Terminator robot Redatelj "Terminatora" o opasnostima AI-ja poručio: "Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali"

No nisu svi koji su na vrijeme prepoznali važnost i potencijal umjetne inteligencije te su godinama razvijali AI tehnologiju profitirali i ostvarili uspjeh kakvom su se nadali i kakav su zaslužili. Primjer je za to Cyrus Hodes, suosnivač AI startupa Stability AI, koji je danas mogao biti milijunaš, no zbog loše poslovne odluke (za koju krivi druge), njegovo ulaganje u AI umjesto više od 500 milijuna donijelo mu je - 100 dolara. Naime, on je samo nekoliko mjeseci prije nego što je vrijednost Stability AI-a dosegla milijardu dolara prodao svoj udio od 15 posto za samo sto dolara izvršnom direktoru tvrtke Mohammadu Emadu Mostaqueu.

Ovaj startup osnovan je 2020. godine, a Hodes je svoj udio prodao krajem 2021. i u svibnju 2022. godine, i to zato što je, kako tvrdi u tužbi koju je podigao, bio prevaren jer ga je CEO uvjerio kako je njegov udio bezvrijedan. Samo nekoliko mjeseci nakon što je prodao taj udio, Stability AI primio je investicije u vrijednosti oko 100 milijuna dolara, prema kojima je vrijednost tvrtke narasla na milijardu dolara. Osim za prijevaru, Hodes je Mostaquea tužio i za pronevjeru novca iz Stability AI-a, kojim je navodno platio najam stana u Londonu za svoju obitelj, te je također podsjetio kako je i u nekim drugim slučajevima varao investitore.

Stability AI, koji je poznat po alatu Stability Diffusion za pretvaranje tekstualnih upita u fotografije, sada traži novu rundu investicija, prema kojoj bi vrijednost tvrtke iznosila čak oko četiri milijarde dolara. Vrijednost Hodesova udjela u tom bi slučaju bila veća od 500 milijuna dolara.

Treniranje AI Autori poslali oštro upozorenje AI kompanijama: Platite za treniranje umjetne inteligencije

Iz Stability AI-a odgovorili su na prozivke suosnivača. Kažu da je tužba u potpunosti bez osnove te će na sudu "agresivno braniti svoju poziciju".

Cijela ta priča koju je objavio Business Insider pomalo je čudna i teško je shvatiti kako Hodges kao suosnivač tvrtke nije mogao imati više informacija o poslovanju svoje tvrtke, a njegova prodaja udjela od 100 dolara vjerojatno je jedna od najgorih poslovnih odluka u povijesti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti