Ovog vikenda nemojte zaboraviti ovo, znanstvenici smatraju da takve promjene nisu dobre za ljudsko zdravlje

Bilo je govora o ukidanju ove prakse, no konkretne odluke još nisu donesene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2024. / 12:37

Umor (Foto: Getty Images)

Iako se neko vrijeme govorilo kako bi trebalo stati na kraj s pomicanjem sata na ljetno i zimsko računanje vremena, do toga ipak (još) nije došlo, tako da ćemo za nekoliko dana vratiti kazaljke jedan sat unatrag. Dio zemalja s tom je praksom počeo prije više od 100 godina kao način uštede energije, ali i kako bi radnici iskoristili maksimum dnevnog svjetla i time povećali svoju produktivnost. Ta je promjena uvedena u različitim zemljama u različito vrijeme, a većini europskih zemalja počelo se primjenjivati od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Loš san Želite li se osjećati mlađe? Novo istraživanje preporučuje što napraviti

No kako godinama upozoravaju stručnjaci, promjena računanja vremena može ostaviti negativne posljedice na ljude, pa čak i, kako upozoravaju na Daily Mailu - smrtonosne.

Upravo zbog tih upozorenja stručnjaka i znanstvenika, iz udruge British Sleep Society (BBS) za proučavanje sna i utjecaja spavanja na zdravlje, pozivaju na povratak na staro i jedinstveno računanje vremena, bez pomicanja sata dva puta godišnje. To se pogotovo odnosi na prelazak na ljetno računanje vremena. Zbog pomicanja vremena jedan sat unaprijed mnogi se tih dana osjećaju umornije jer manje spavaju, a jedna studija čak je pokazala kako se zbog toga povećava i rizik od smrtonosnih prometnih nesreća za šest posto. Na Daily Mailu se pozivaju i na neka istraživanja koja pokazuju da u danima nakon pomicanja kazaljki na sati postoji povećan rizik od kardiovaskularnih događaja, suicidalnog ponašanja i općenito je povećana smrtnost.

Iz BBS-a posebno naglašavaju kako je spavanje ključno za zdravlje i dobrobit ljudi, a s promjenama sata dolazi do poremećaja spavanja. Također, pri ljetnom računanju vremena ljudi često idu na posao ili u školu prije nego što svane, a iz ove organizacije tvrde da to nije dobro jer je jutarnja prirodna svjetlost presudna za održavanje usklađenosti našeg tjelesnog sata s danom i noći.

To je također iznimno važno za optimalan san, a time i za naše cjelokupno zdravlje. Naši tjelesni satovi imaju najveću potrebu za svjetlom u jutarnjim satima kako bi ostali sinkronizirani, komentirali su iz BBS-a za Daily Mail. Ako se treba birati između prirodnog svjetla ujutro i prirodnog svjetla popodne, znanstveni dokazi upućuju na to da jutarnje svjetlo puno bolji i, čini se, zdraviji izbor.

San, ilustracija Znate li kako izvući najbolje od popodnevnog drijemeža? Isprobajte ovu tehniku

Zimsko računanje vremena stupa na snagu 27. listopada u 3 sata ujutro, kada pomičemo virtualne kazaljke na 2 sata ujutro, a trajat će do 30. ožujka, kada ćemo u 2 sata ujutro kazaljke pomaknuti na 3 sata.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti