Najveći asteroid koji će ove godine posjetiti Zemljino susjedstvo, proći će pored zemlje 21. ožujka na sigurnoj udaljenosti od pet udaljenosti od Zemlje do Mjeseca, odnosno oko 2 milijuna kilometara.

Asteroid 2001 FO32 otkriven je prije 20 godina i otad ga znanstvenici budno paze. Ne predstavlja nikakvu opasnost za Zemlju, a sljedeći će put navratiti u naše susjedstvo tek 2052. godine, kad će proći na udaljenosti od 2,8 milijuna kilometara.

Veoma precizno možemo odrediti orbitu asteroida 2001 FO32 jer ga pratimo otkako je otkriven prije 20 godina. Nema šanse da asteroid priđe Zemlji na bliže od 2 milijuna kilometara, istaknuo je direktor Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) Paul Chodas.

Iako za Zemlju neće biti nikakve opasnosti, u astronomskim mjerilima 2 milijuna kilometara neugodno je blizu. Zato je ovaj asteroid označen kao "potencijalno opasan", iako su znanstvenici uvjereni da prave opasnosti zapravo nema. Tijekom prilaska Zemlji asteroid će se kretati brzinom od 124 tisuće kilometara na sat, što je nešto brže od drugih asteroida s kojima se Zemlja obično susreće.

Zanimljivo, kad je otkriven, asteroid je imao promjer od oko jednog kilometra, dok znanstvenici procjenjuju da on sad iznosi mnogo manje. Neki procjenjuju oko 900 metara, dok je analiza teleskopom NEOWISE pokazala da je zapravo u rasponu od 440 do 680 metara.

 

 

Njegov prolazak pored Zemlje omogućit će astronomima da ga bolje prouče i možda saznaju nešto više o njegovu sastavu.

Pokušat ćemo ga geološki analizirati teleskopom, istaknuo je Vishnu Reddy, profesor sa Sveučilišta u Arizoni.

Teleskop koji je za to zadužen jest NASA-in infracrveni teleskop promjera 3,2 metra koji se nalazi na vrhu Mauna Kea na Havajima. Bilježit će kako asteroid izgleda na njegovu prilasku Zemlji kako bi astronomi pomoću spektra svjetlosti koja se odbija od površine asteroida analizirali njegov sastav.

Kad to saznamo, moći ćemo ga usporediti s meteorima na Zemlji kako bismo utvrdili koje minerale nosi sa sobom, dodao je Reddy.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju