Jesu li moderni sojevi gripe izravni potomci virusa pandemije gripe iz 1918. godine?

Virus sezonske gripe H1N1 mogao bi biti izravan potomak soja gripe iz 1918. koji je izazvao pandemiju, rezultati su nove studije koja baca više svjetla na evoluciju virusa.

Hina | 16.05.2022. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U sklopu istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, znanstvenici su proučavali genome uzoraka virusa prikupljenih u Europi tijekom pandemije 1918. godine, koja je u svijetu odnijela između 50 i 100 milijuna života.

Povijesni i medicinski zapisi upućuju na to da je pandemija dosegnula vrhunac u jesen 1918. i da je trajala do zime 1919. godine, piše Independent.

Slika nije dostupna "Flurona" je stvarna, budite oprezni, ali nema razloga za paniku: Četiri važna pitanja i još važnija savjeta

No znanstvenici su, među njima i oni s Instituta Roberta Kocha u Njemačkoj, kazali da je tek tridesetih godina prošlog stoljeća potvrđeno da je riječ o bolesti virusnog porijekla.

Pozivajući se na prethodna istraživanja, rekli su da je virus koji je prouzročio pandemiju virusa gripe A (IAV) podtipa H1N1, nazvan tako na temelju dvaju proteina na površini virusa gripe, hemaglutinina (H) i neuraminidaze (N).

S obzirom na rijetka sekvencioniranja virusa u tom razdoblju, znanstvenici smatraju da je genomska analiza virusa iz 1918. bila zamršena.

U novoj su studiji znanstvenici analizirali 13 uzoraka pluća različitih pojedinaca, koji su pohranjeni u povijesnim arhivima muzeja u Njemačkoj i Austriji, a prikupljeni su između 1901. i 1931. godine.

Analiza je uključivala i šest uzoraka prikupljenih 1918. i 1919., a njome su znanstvenici uspjeli sekvencionirati dva djelomična genoma prikupljena u Berlinu u lipnju 1918. i potpuni genom prikupljen u Münchenu 1918. godine.

Zaključili su da je genomska raznolikost uzoraka u skladu s kombinacijom lokalnog prijenosa virusa, kao i prijenosa na velike udaljenosti.

Usporedbom genoma prije i nakon vrhunca pandemije, znanstvenici su ustanovili da postoji varijacija u genu nukleoproteina, koji je povezan s otpornošću na antivirusne odgovore i mogao je omogućiti prilagodbu virusa na ljudski organizam.

Slika nije dostupna Obećavajući rezultati Modernina mRNA cjepiva protiv gripe

Njihovi nalazi temelje se na analizi molekularne evolucije virusa i ukazuju na to da bi svi genomski segmenti moderne sezonske gripe H1N1 mogli izravno potjecati od početnog pandemijskog soja iz 1918. godine.

Kažu i da je novo istraživanje u suprotnosti s ostalim hipotezama koje upućuju na to da je sezonski virus nastao reasortiranjem gena između različitih virusa.

S obzirom na to da su uzorci virusa još uvijek rijetki, istraživači kažu da nova studija ukazuje na značaj istraživanja povijesnih arhiva, kao i na uvid koji oni pružaju kada su posrijedi razvoj i širenje virusa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti