Novi skandal sa špijuniranjem političara, novinara i aktivista: "Šokira što je riječ o dva špijunska softvera, a ne o jednom"

Još jedan skandal sa špijunaranjem političara, novinara i aktivista diljem svijeta. Ovaj put - tvrtka vlasnik Facebooka prozvala je sedam tvrtki i organizacija iz više država za špijuniranje njihovih 50 tisuća korisnika. Uvjeravaju da su spriječili cyber plaćenike da prate ljude preko lažnih profila.

Dnevnik.hr | 18.12.2021. / 22:12

Galerija

Špijuni su mu hakirali mobitel. Egipatskog političkog disidenta to nije iznenadilo, ali sad ima i dokaz za to, kaže.

Šokira što je riječ o dva špijunska softvera, a ne o jednom, rekao je egipatski oporbeni političar Ayman Nour.

Sumnja se da iza napada stoje izraelska i makedonska tvrtka koju pak u svom izvješću spominje i Facebook. Tvrde, razotkrili su i onesposobili 7 tvrtki - iz Izraela, Sjeverne Makedonije, Indije i Kine. Služili su se Facebookom za praćenje 50 tisuća korisnika.

Mi pričamo o mreži koja ima milijune korisnika, tvrde li oni da su sada našli neke kompanije u kojima su ugasili nekoliko lažnih profila koji su služili za prikupljanje drugih podataka, to je, ja ću reći, smiješno, objasnio je Alen Delić iz Hrvatske udruge medadžera sigurnosti za Dnevnik Nove TV reporterki Josipi Krajinović.

Moralo bi se raditi o ozbiljnijim operacijama da bi se onesposobile te tvrtke, objašnjava. Pratili su aktiviste, novinare, političare. Kako je biti meta napada zna Siniša Hajdaš Dončić.

Meni su prije dvije godine ukrali identitet za neku onako trivijalnu stvar kao što je prodaja željeza, to je zapravo sve trivijalno. Dakle, danas smo, zadnjih pet, šest godina bombardirani različitim lažnim obavijestima, fake newsom, ali ne samo tim nego i utjecanjem direktno i na izbore, a isto tako i na neke odluke cijelog naroda.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Ljudi više vjeruju Facebooku nego institucijama, medijima i znanosti

Slika nije dostupna Iz Facebooka smatraju da je odgovornost za širenje lažnih vijesti na ljudima i društvu

Facebook spominje i da je upozorio korisnike - trebaju jače zaštititi svoje račune. Tko god koristi društvene mreže mora biti svjestan da su njegovi podaci izloženi i mogu se doista koristiti na različite načine i to je ono što ovi slučajevi pokazuju. Da se oni koriste i za prikupljanje informacije i za to da bi se informacije obrađivale i koristile u druge svrhe ili da bi se društvene mreže koristile da bi se dolazilo do korisnika i da se na njih utječe da oni nešto rade, rekao je Delić.

A to je tek kap u moru hakiranja i špijuniranja cyber plaćenika. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti