Još jedna preliminarna istraga zbog problema na Teslinim vozilima

Ovakav tip istraga nije rijetkost kada je Tesla u pitanju, no u prošlosti se pokazalo kako pritužbe korisnika nisu uvijek bile utemeljene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2023. / 14:23

Tesla (Foto: Afp)

Američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) pokrenula je novu preliminarnu istragu protiv Tesle vezanu uz pritužbe vlasnika oko problema s volanom i upravljanjem automobilima. Problemi su prijavljeni u dva najpopularnija Teslina automobila, Modelu 3 i Modelu Y te su specifični za vozila proizvedene ove godine.

Tesla Model Y Pokrenuta preliminarna istraga zbog ispadanja volana u Teslinim automobilima

NHTSA tako je primila 12 pritužbi vlasnika Modela 3 i devet pritužbi vlasnika Modela Y, a preliminarna istraga pokazat će koliko su te pritužbe utemeljene. Dio vozača potužio se kako bi im se volani njihovih Tesli odjednom znali zaključati u jednoj poziciji, dok su se drugi potužili kako je odjednom okretanje volana postano iznimno teško, što je utjecalo na upravljanje vozilom. Jednom vlasniku Tesle volan je potpuno blokirao pa je mogao ići samo ravno naprijed i natrag te nije uopće mogao skrenuti. Na kraju je po njega morala doći vučna služba koja je automobil odvela u Teslin servis. Prema tvrdnjama jednog vozača, zbog ovih problema njegova je Tesla sletjela s ceste i udarila u drvo, no srećom nisu zabilježene nikakve nesreće s ljudskim žrtvama.

U nekim slučajevima do problema s upravljačem došlo je nakon softverske nadogradnje vozila, a zanimljivo je da su neki vozači problem, barem privremeno, problem uspjeli riješiti ponovnim pokretanjem automobila.

Ovo nije jedina pritužba, odnosno istraga koja je u posljednje vrijeme otvorena protiv Tesle. Muskova kompanija tako je pod istragom zbog ispadanja volana na Modelu Y, a NHTSA primila je i više od 800 pritužbi zbog naglog kočenja Teslinih automobila. Podsjetimo, u prošlosti su se vlasnici Tesle tužili na naglo ubrzanje automobila, no na kraju se pokazalo kako problem nije bio u njihovim automobilima, već u njima. Naime, umjesto kočnice, slučajno su pritisnuli papučicu gasa.

Slika nije dostupna Pokrenuta istraga zbog prometnih nesreća autonomnih automobila

Što se aktualnog problema s volanom tiče, tek treba vidjeti što će pokazati preliminarna istraga te hoće li biti potrebe za nekakvom intervencijom Tesle, odnosno popravkom ili softverskom nadogradnjom.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti