Pokrenuta preliminarna istraga zbog ispadanja volana u Teslinim automobilima

Istragom se želi procijeniti opseg, učestalost i proizvodne procese povezane s ovim stanjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2023. / 12:41

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Nakon dva prijavljena slučaja ispadanja volana u Teslinim vozilima, američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTS) pokrenula je preliminarnu istragu koja obuhvaća 120 tisuća automobila. Spomenuti problem zabilježen je na Modelu Y te su jedino ova vozila predmet istrage s kojom se želi procijeniti opseg, učestalost i proizvodne procese povezane s ovim stanjem.

  Kaaroserija Teslina Cybertrucka Nova vijest o Cybertrucku: Tesla prijavila patent legure čelika koja će ga učiniti gotovo neuništivim

U oba slučaja odvajanja volana riječ je o modelima iz 2023. godine s malom kilometražom, a prema dostupnim informacijama, isporučeni su bez pričvrsnog vijka koji povezuje volan sa stupom volana, a otpao je kada su vozači upotrijebili malo veću silu pri vožnji.

Iz NHTS-a kažu kako ih je prvo kontaktirao jedan roditelj koji je djetetu kupio novi Model Y i samo 5 dana nakon toga tijekom vožnje mu je “odjednom ispao volan”, no srećom ova situacija nije rezultirala prometnom nesrećom. Oba su vozila u međuvremenu popravljena te im je uklonjen stari i postavljen novi volan.

Preliminarna istraga inače je prvi korak prema potencijalnom povlačenju vozila s tržišta, odnosno zahtjevu za popravkom ili zamjenom neispravnih dijelova, no naravno, njeni rezultati mogu pokazati i kako nema nikakvih problema s automobilima te nije potrebna nikakva akcija od strane Tesle.

  Elon Musk u kostimu Tesla predstavila svoj "Master plan 3" vrijedan 10 bilijuna dolara, a Musk tvrdi: "Nije to velika brojka"

Podsjetimo, u nekoliko navrata u kojima su vozači optužili Teslu za probleme s naglim ubrzanjem, pokazalo se kako problem nije bio u automobilima, već u vozačima koji su, umjesto kočnice, pritisnuli papučicu gasa. Također, zabilježene su i prometne nesreće za koje je postojala sumnja da ih je uzrokovao Teslin autopilot, no na kraju se pokazalo da su u trenutku nesreće vozilima upravljali vozači.

Iz Cneta kažu kako su kontaktirali Teslu za komentar na ovu situaciju, no kako tvrtka više nema odjel za odnose s javnošću pretpostavljaju da neće dobiti odgovor.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti