Kakav šok: Mislili su da je šef Instagrama mrtav pa mu zaključali račun

Nakon što je napravio lažnu osmrtnicu Adama Mosserija, prevarant je kontaktirao Instagram i prijavio njegov račun koji je ubrzo zaključan i napravljen posmrtnim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2021. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih problema za društvene mreže posljednjih godina su lažne vijesti. Putem mreža poput Facebooka i Instagrama šire se brojne lažne informacije koje je, čini se, nemoguće zaustaviti, a ponekad je teško razlučiti je li nešto zaista lažna vijest ili predstavlja samo alternativni pogled na neki poznati narativ.

Slika nije dostupna Znate li zašto vam se određeni sadržaj prikazuje na Instagramu? Iz kompanije objasnili način na koji rade njihovi algoritmi

Kako je jednostavno napraviti neku lažnu vijest i iskoristiti je najbolje pokazuje primjer jednog prevaranta koji je, vjerovali ili ne, uspio zaključati račun na Instagramu izvršnom direktoru te kompanije, odnosno društvene mreže. To se dogodilo još u rujnu i tu su informaciju novinarima Vicea potvrdili i iz same kompanije. Novinari ovog portala pričali su i s prevarantom (korisničkog imena @Syenrai) koji je objasnio način na koji je uspio izbaciti Adama Mosserija s društvene mreže kojoj je na čelu.

On je iskoristio činjenicu da Instagram zaključava račune osoba koje su preminule. Kada dobiju potvrdu da je neka osoba preminula tom se računu više ne može pristupiti, niti se na njemu mogu mijenjati objave. Kako bi zaključao Mosserijev račun, prevarant je napravio lažnu osmrtnicu i poslao je Instagramu. Osobi zaduženoj za zaključavanje računa nije niti palo na pamet kako je riječ o osmrtnici njihova šefa te mu je, kako to radi i u sličnim slučajevima - zaključao račun i napravio ga posmrtnim.

Slika nije dostupna Facebook popustio pod pritiskom i pauzirao razvoj Instagrama za djecu

Blokada računa, naravno, nije dugo trajala jer je Mosseri brzo reagirao, no jasno je kako u slučaju ostalih korisnika koji imaju isti problem, treba proći puno više vremena (dani, a nekada i tjedni) dok se situacija ne riješi i osoba ponovno dobije pristup svom računu. Glasnogovornica Mete novinarima je objasnila kako ponekad ljudi, kao u slučaju s Mosserijem, iskorištavaju formulare putem kojih se prijavljuju smrtni slučajevi, zbog čega Meta unajmljuje posebne istražitelje i stručnjake za kibernetičku sigurnost za pronalaženje prevaranata i sprječavanje ovakvih slučajeva.

Izvor: Vice
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti