Znate li zašto vam se određeni sadržaj prikazuje na Instagramu? Iz kompanije objasnili način na koji rade njihovi algoritmi

Prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri na službenom blogu kompanije pojasnio je način na koji rade algoritmi koji odlučuju o tome što će se pojaviti na toj društvenoj mreži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2021. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi oni koji su se pitali zašto im se određeni sadržaj na Instagramu prikazuje na vrhu feeda, dok se sadržaj nekih drugih osoba i stranica koje prate ili ne prikazuje ili prikazuje jako rijetko, napokon su dobili odgovor. Na službenom blogu objavio ga je prvi čovjek kompanije Adam Mosseri, a taj odgovor glasi da su algoritmi koji stoje iza objava koje vidite na Instagramu - komplicirani.

Društvene mreže (Foto: AFP) Na Instagram i Facebook stiže velika promjena koja se neće svima svidjeti: "Cilj je ljudima dati kontrolu"

Naime, odluka o tome hoće li se nešto prikazati ili ne ovisi o tisuće signala i različitim algoritmima, ne samo jednom koji odlučuje da bi vam nešto moglo biti zanimljivo ili nezanimljivo. S obzirom na to da se dio korisnika ponekad buni i smatra da ih Instagram namjerno ignorira, Mosseri je na blogu odlučio detaljnije pojasniti što se sve krije ispod haube te društvene mreže, kako bi bili što transparentniji svojim korisnicima.

Naglasio je kako je to samo prva u nizu objava na blogu s kojima će pokušati demistificirati Instagram i tehnologiju koju koriste. Instagram, napisao je, koristi različite algoritme, signale i procese, od kojih svaki ima svoju ulogu pri odlučivanju o tome što će se korisnicima prikazati.

Najvažniji signal pri tome je informacija o samoj objavi, odnosno o tome koliko je ta objava popularna i koliko ju je korisnika već lajkalo. Također, važne su i informacije o samom sadržaju - kada je objavljen, je li povezan s određenom lokacijom i, ako je u pitanju video, koliko iznosi njegovo trajanje. Drugi najvažniji signal odnosi se na osobu koja je objavila sadržaj i koliko ste povezani s tom osobom, odnosno koliko su vam njene objave važne i koliko puta ste u posljednje vrijeme imali nekakve interakcije s tom osobom.

Slika nije dostupna Nova mreža pravi je hit i mogla bi zaprijetiti Instagramu: Jeste li isprobali antiselfi aplikaciju?

Sljedeći važan signal je aktivnost korisnika, odnosno na temelju te aktivnosti algoritam odlučuje koji je sadržaj važan te povijest interakcije s drugim korisnicima - npr. koliko puta ste međusobno komentirali objave s određenim korisnicima Instagrama. Na temelju nabrojanih, ali i brojnih drugih signala koji se detektiraju u aktivnostima korisnika na Instagramu, algoritmi će pokušati previdjeti koje bi vam objave mogle biti najzanimljivije te koje bi mogli komentirati i lajkati. Što je veća mogućnost da korisnik poduzme neku akciju, to je veća šansa da će se ta objava pojaviti u feedu, objasnio je Mosseri.

Izvor: Instagram

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti