Kako će se u budućnosti lansirati svemirske letjelice? Ako pitate Kineze, s mora

I SpaceX radi na plutajućoj platformi koja bi omogućila lansiranje raketa s mora.

Martina Čizmić | 12.09.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korištenje oceana za slijetanje svemirskih kapsula i raketa, nije ništa novo. Elon Musk i njegov SpaceX čak i koriste plutajuće platforme za slijetanje raketa. No, korištenje plutajuće platforme za lansiranje raketa u svemir? E to je nešto novo i upravo to pokušavaju napraviti Kinezi.

Kako javlja Universe Today, Kina je započela s gradnjom plutajuće lansirne rampe za lansiranje raketa u svemir, a rampa se nalazi uz obalu kineskog grada Haiyanga.

"Eastern Aerospace Port" gradi najveća kineska tvrtka koja razvija vojnu tehnologiju, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Osim što će služiti za lansiranje manjih raketa, ova bi platforma trebala biti mjesto izgradnje i održavanja raketa, satelita i drugih svemirskih letjelica.

Podsjetimo, Kina je u lipnju 2019. uspjela lansirati dugačku raketu March 11 s platforme u Žutom moru. Sljedeće takvo lansiranje trebalo bi se održati do kraja ove godine s iste platforme.

 

 

Iako se možda na prvi pogled čini kako lansiranje raketa s platforme usred mora izgleda, u najmanju ruku, izazovno, zapravo ima brojne prednosti. Prije svega, lansiranje se održava daleko od bilo kakvih naseljenih mjesta, pa je u slučaju bilo kakve nesreće poput eksplozije rakete, smanjen rizik od usputnih žrtava.

Da bi uskoro moglo biti više platformi za lansiranje na moru, govori i činjenica da SpaceX već radi na dizajnu takve platforme s koje bi mogli lansirati svoje Starship rakete. S obzirom na to da su uspješno dokazali da njihove rakete mogu slijetati na plutajuće platforme, nema razloga da ih i ne lansiraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti