Kako digitalizirati kulturnu baštinu i umjetnost u Hrvatskoj?

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice te sve zainteresirane za digitalizaciju baštine i promiče digitalizaciju kao sredstvo za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine.

Martina Čizmić | 03.05.2019. / 14:00

Digitalizacija kulture, ilustracija (Foto: Getty Images)

Interpretacija kulturne baštine kao oblika očuvanja i približavanja baštine javnosti središnja je tema ovogodišnjeg Devetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-festa, koji će se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održati 9. i 10. svibnja ove godine.

O toj temi na festivalu će govoriti Darko Babić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik udruge Interpretirajmo Hrvatsku, te Mirna Draženović i Iva Klarić Vujović iz tvrtke MUZE, a ostale teme bavit će se digitalizacijom kulturne baštine, digitalnim kulturnim proizvodima te konceptom SMART u baštinskim ustanovama.

U dva dana održavanja bit će održano 25 izlaganja i osam posterskih izlaganja stručnjaka s područja cijele Hrvatske.
Jelena Bilić iz Ministarstva kulture predstavit će Nacionalni plan digitalizacije kulturne baštine 2025., Barbara Lovrinić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu govorit će o razvoju, stanju i perspektivama procesa digitalizacije kulture i umjetnosti u Hrvatskoj, a Snježana Radovanlija Mileusnić iz Muzejskog dokumentacijskog centra o književnoj baštini u muzejima.

Na festivalu će biti predstavljeno i nekoliko zanimljivih virtualnih izložbi – Marko Marulić, Vizualiziranje nacionalnog: skjavonske/ilirske bratovštine i kolegiji u Italiji u zbirkama NSK, Nikola Andrić – Parižanin s Vuke, Narodna tiskarnica Ljudevita Gaja, Hrvatska glagoljica, Šetnja Bjelovarom te dvije mobilne aplikacije, mobilna aplikacija za prezentaciju arheološkog lokaliteta Tilurij i Muzeja Triljkog kraja i aplikacija Pozdrav s Krke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice te sve zainteresirane za digitalizaciju baštine i promiče digitalizaciju kao sredstvo za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine, stjecanje novog znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju.

Više o događaju na poveznici http://dfest.nsk.hr/.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti