Kako prepoznati "fake news"? Ova videoigra može vam pomoći u tome

Kratka videoigra "Breaking Harmony Square" može pomoći u prepoznavanju teorija zavjere, lažnih vijesti i ostalih nepoželjnih pojava na internetu.

Martina Čizmić | 09.11.2020. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U poplavi različitih informacija i vijesti, često je teško prepoznati što je prava i istinita informacija, a što lažna vijest ili "fake news". Iako postoje načini na koje je moguće prepoznati lažne vijesti i informacije, mnogima je sve teže prepoznati što je istinito, a što lažno.

Stoga su psiholozi sa Sveučilišta Cambridge osmislili kratku i besplatnu videoigru "Breaking Harmony Square", koju je moguće igrati na internetu, a glavni joj je cilj naučiti korisnike kako prepoznati lažne vijesti.

Psiholozi sa Sveučilišta Cambridge u njenoj su izradi sudjelovali s nizozemskim udruženjem medija DROG, dizajnerskom agencijom Gusmanson, Park Advisors, ali i američkom agencijom za domovinsku sigurnost.

Igra traje desetak minuta tijekom kojih je glavni zadatak igrača proširiti dezinformacije i potaknuti razdor u susjedstvu Harmony Squarea. Igrač tijekom igre uči o pet tehnika manipulacije koje se najčešće koriste - trolling, emocionalni jezik, polarizacija ljudi, stvaranje teorija zavjere i umjetno stvaranje popularnosti na internetu putem botova.

Nakon samo desetak minuta igranja, igrači diljem svijeta isticali su kako lakše prepoznaju dezinformacije i druge tehnike stvaranja lažnih vijesti. ali su i uvjereniji su kako će ih manje dijeliti na društvenim mrežama.

Koliko je projekt važan govori činjenica i da je objavljen u časopisu Harvard Misinformation Review.

Kako su pojasnili autori videoigre, njen razvoj temeljili su na "teoriji cijepljenja" odnosno teoriji u socijalnoj psihologiji i komunikacijama koja kaže da će izlaganje slabijoj, kontroliranoj verziji društvene prijetnje (u ovom slučaju lažnoj vijesti), zaštititi osobu ili grupu od takvih prijetnji u budućnosti. "Breaking Harmony Square" tako funkcionira poput psihološkog cjepiva jer omogućuje igračima da budu izloženi oslabljenim "lažnim vijestima i teorijama zavjere" kako bi ih naučili prepoznavati.

Isprobajte sami "Breaking Harmony Square" i provjerite možete li nakon toga lakše prepoznati lažne vijesti, teorije zavjere i ostale dezinformacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti