Kako se najbrže riješiti FaceAppa i spasiti svoju privatnost

Iako su iz FaceAppa objavili da brišu "većinu fotografija" u roku od 48 sati te da ne prodaju korisničke podatke ili fotografije drugim tvrtkama, bojazan i dalje postoji.

Martina Čizmić | 19.07.2019. / 09:01

18.07.2019.
FaceApp (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

FaceApp je trenutačno najpopularnija aplikacija za iPhone i Android. Otkako se pojavila 2017. godine, na svojim ju je uređajima instaliralo više od 86 milijuna ljudi, a u posljednjih deset dana njih 12,7 milijuna diljem svijeta.

No sve su glasnija upozorenja računalnih i stručnjaka za zaštitu podataka koji ističu kako aplikacija prikuplja i pohranjuje veliku količinu osobnih podataka.

FaceApp, ilustracija Koristite FaceApp? Upravo ste jeftino prodali sve svoje osobne podatke i fotografije Rusima

Stručnjak za internetsku sigurnost Alen Delić uvjeren je da fotografije koje korisnici daju FaceAppu aplikacija ima pravo koristiti i dalje. Skeptičan je i jer postoji mogućnost da prikupljaju neke druge fotografije s uređaja.

Mislim da ovo u Europi uopće ne bi trebalo biti legalno, zaključio je Delić.

FaceApp (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stručnjak o aplikaciji zbog koje su svi u panici: "Mislim da ovo u Europi uopće ne bi trebalo biti legalno"

Iako su iz FaceAppa objavili da brišu "većinu fotografija" u roku od 48 sati te da ne prodaju korisničke podatke ili fotografije drugim tvrtkama, bojazan i dalje postoji.

Za sve one koji su instalirali aplikaciju, ali ju više ne žele koristiti ili jednostavno žele biti sigurni da njihova fotografija neće osvanuti na nekom oglasu u istočnoj Europi, postoji (relativno) jednostavno rješenje.

Brisanje same aplikacije ne znači nužno i da će korisnikovi podaci biti obrisani na FaceAppovim serverima (iako oni tvrde da hoće). No iz FaceAppa ističu kako, na zahtjev korisnika, brišu sve podatke koje su od njega dobili.

Stoga, želite li biti sigurni da FaceApp nema vaše fotografije i podatke na svojim serverima, javite im se direktno.

Dovoljno je otvoriti aplikaciju, odabrati Settings i potom Support kako biste pronašli opciju Report a bug. U opis prigovora stavite jednostavno riječ "privacy" (privatnost) i ubrzat ćete cijeli proces.

Iz FaceAppa ipak napominju kako to ne znači da će korisnikovi podaci biti odmah izbrisani jer trenutačno dobivaju tisuće zahtjeva iz cijelog svijeta. No dodaju kako će riješiti sve prigovore vezane za privatnost i napraviti izmjene u samoj aplikaciji kako bi korisnici lakše mogli obrisati svoje podatke ako to žele.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti