Kakva ideja! Napravio je digitalnog blizanca kojeg može slati na konferencije putem Zooma

Većina sastanaka danas se odvija preko interneta i aplikacija poput Zooma - zašto na takve sastanke ne biste poslali vaše digitalne blizance dok se vi odmarate...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2020. / 10:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od rijetkih kompanija koja je višestruko profitirala tijekom pandemije jest Zoom, čija je istoimena aplikacija za videokonferencije postala nezaobilazan alat za online sastanke, konferencije i predavanja. Iako postoje brojna druga rješenja za videopozive, trenutačni pobjednik je Zoom, no sve je više informacija o sigurnosnim propustima u samoj aplikaciji pa su neke kompanije i organizacije zabranile njegovo korištenje i okrenule se drugim rješenjima.

Slika nije dostupna Lukavi zaposlenici prevarili šefove: Virtualne sastanke prate njihove slike i ranije snimljeni videozapisi

Većina ipak nastavlja s korištenjem Zooma, a na internetu su u posljednje vrijeme objavljeni zanimljivi načini na koji se, a da to nitko ne primijeti, mogu preskočiti online sastanci. Jedan od načina o kojem smo pisali jest putem opcije promjene pozadine, a programer Matt Reed smislio je kreativniji način - napravio je vlastitog digitalnog blizanca.

Njegov blizanac nije savršen, no za razliku od ekipe koja koristi opciju promjene pozadine, odnosno vlastitu fotografiju ili kratku snimku u kojoj gledaju web-kameru, on prepoznaje govor i može odgovarati na pitanja koja su mu postavljena. Zasad su njegove glasovne mogućnosti ograničene pa odgovara samo na pitanja "Kako si?", "Jesi to shvatio?" i "Bok!", no uz dodatni trud Reed može povećati mogućnosti svog, kako ga je nazvao, Zoombota.

No to nije njegov cilj i nije napravio digitalnog blizanca koji će putem Zooma ulaziti u neke ozbiljnije razgovore, već bi samo trebao "sjediti" na sastancima kako bi drugi ljudi vidjeli da je on tamo. Na online sastancima zaposlenici često samo slušaju dnevne zadatke ili informacije o projektima i sami aktivno ne sudjeluju na njima, osim eventualnog pozdrava, tako da bi Reedov blizanac zaista mogao ispuniti svoju svrhu. Naravno, prije toga potrebno ga je usavršiti i naučiti da odgovara na više pitanja, no sam koncept prilično je zanimljiv.

Slika nije dostupna Pandemija koronavirusa pretvorila je Zoom u zvijezdu, ali i otkrila sve njegove dobre i loše strane

Reed je svog digitalnog blizanca napravio korištenjem nekoliko alata i web-aplikacija - prvo je snimio više svojih selfija dok je gledao u web-kameru, njih je ubacio u poseban softver koji od takvih fotografija i videozapisa može napraviti relativno realan prikaz osobe koja sudjeluje na online sastanku. Taj prikaz ne mora biti savršen, dapače, prilično je isprekidan, no stječe se dojam da on ima problema s internetskom vezom, tako da se njegov blizanac čini prilično realan. Za sudjelovanje u nekim sastancima gdje je potrebno samo pokazati aktivnost i pozdraviti prisutne, to je i više nego dovoljno.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti