Kakva maska pruža najbolju zaštitu? Znanstvenici su to zorno pokazali u videu

Višeslojne platnene maske pružaju dobru zaštitu od širenja kapljica nastalih kihanjem ili kašljanjem, a mi vam donosimo i kako napraviti vlastitu masku čak i ako ne znate šivati.

Martina Čizmić | 24.07.2020. / 10:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nošenje zaštitnih maski, bile one platnene ili medicinske, u brojnim je zemljama postala obveza kako bi se smanjio broj zaraženih novim koronavirusom. U Hrvatskoj su maske obvezne u trgovinama i zatvorenim prostorima poput banaka, pošta, medicinskih ustanova i slično.

I dok neki još uvijek preispituju njihovu učinkovitost i treba li ih uopće nositi. grupa znanstvenika iz Australije napravila je zanimljiv eksperiment. Testirali su koliku zaštitu nude različite vrste zaštitnih maski - jednostruke, dvostruke i trostruke.

Slika nije dostupna Pogledajte video koji objašnjava zašto bismo svi, baš svi, trebali nositi zaštitne maske

Znanstvenici sa Sveučilišta New South Wales snimili su video koji govori više od riječi o tome koliko nošenje maski smanjuje širenje kapljica prilikom kihanja i kašljanja.

Otkrili su, što je bilo očekivano, da su kirurške zaštitne maske najbolje štitile od širenja kapljica. No što ako ne možete doći do kirurških maski? Njihova je preporuka da koristite platnenu zaštitnu masku.

I to ne bilo kakvu platnenu masku, već onu koja se sastoji od barem dva sloja.

Naime, iako već i jednoslojna platnena maska sprječava širenje krupnijih kapljica tijekom kihanja i kašljanja, nije toliko učinkovita kao dvoslojna ili troslojna kirurška maska.

Ako imate jednoslojne platnene maske kod kuće, možete im povećati učinkovitost jednostavnim preinakama. A ako ste vješti s iglom i koncem (ili šivaćom mašinom). možete i sami napraviti svoje zaštitne maske.

Prilikom izrade (ili dorade) maske treba voditi računa o tome da bude napravljena od barem dva sloja tkanine. To znači da ako imate samo jednoslojne maske, njihovu učinkovitost možete pojačati umetanjem platnene maramice s unutarnje strane maske.

Slika nije dostupna Zaista štite: Zahvaljujući zaštitnim maskama frizerke nisu zarazile 140 svojih klijenata iako su imale COVID-19

Slika nije dostupna Vidjeti znači vjerovati: Nije svejedno kakvu zaštitnu masku nosimo, pogledajte dokaz američkih znanstvenika

Šivate li vlastitu masku, možete dodati vodonepropusni sloj na vanjsku stranu maske, birati tkanine koje su gušće (s višim brojem niti), odnosno koje su kombinacija više vrsta materijala kao što su pamuk i svila, flanel i pamuk i slično jer pružaju bolju filtraciju.

Obvezno obratite pozornost na to da je maska dovoljno velika kako bi prekrila nos i usta (nošenje maske samo preko usta ne pruža nikakvu zaštitu), ali i da naliježe na lice bez rupa i praznog prostora.

I dok papirnate maske nakon upotrebe treba baciti u koš za smeće (ne na ulicu ili u prirodu kao što to možemo vidjeti u posljednje vrijeme), platnene maske trebalo bi nakon svakog nošenja oprati na visokoj temperaturi.

Treba istaknuti da improvizirane zaštite, poput marame ili maramice lagano prebačene preko lica, ne pružaju dovoljan stupanj zaštite jer ne naliježu na lice u cijelosti.

Ako biste željeli napraviti vlastitu masku, a niste sigurni kako, ovdje možete pogledati upute na hrvatskom, a američki CDC snimio je zanimljiv video u kojem pokazuje kako napraviti masku od obične majice, bez šivanja.

Uz sve ove informacije, zaista nema isprike za ne nošenje zaštitne maske.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti