Kakva promjena! Microsoft prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu

Apple je u kratko vrijeme izgubio oko 300 milijardi dolara te ih je jučer (nakratko) prestigao Microsoft koji je tijekom dijela dana zauzeo prvo mjesto kao kompanija s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2018. / 12:30

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Da je nedavno netko rekao kako će se tržišna vrijednost Applea približiti cifri od 800 milijardi dolara te da će ovu kompaniju na prvom mjestu kao najvrjednija kompanija na svijetu zamijeniti Microsoft, većina, ako ne i svi analitičari samo bi se nasmijali na to predviđanje. Nakon što je Apple u kolovozu probio povijesnu granicu tržišne vrijednost od bilijun dolara, a očekivanja za nove modele iPhonea bila su iznimno velika, nitko nije mogao niti pomisliti da će nekoliko mjeseci kasnije tržišna vrijednost ove kompanije pasti za oko 300 milijardi dolara.

No, iako su novi telefoni koje je Apple predstavio odlični, čini se kako ljudi ipak nisu toliko impresionirani njihovim mogućnostima, odnosno ponajviše nisu impresionirani cijenom od 1000 dolara koliko košta model iPhone XS, odnosno 1100 dolara koliko iznosi početna cijena za XS Max. Apple je igrao na kartu jeftinijeg modela iPhone XR te su u ovoj kompaniji očekivali veliku potražnju jer je riječ o najjeftinijem novom iPhoneu koji ima snažan hardver kao i XS modeli, no vjerojatno je i Tim Cook ostao šokiran činjenicom da je potražnja prilično slaba (za Appleove standarde).

Ova se situacija odrazila i na cijene dionica, odnosno tržišnu vrijednost koja je ne samo pala ispod bilijun, već i ispod 900 milijardi dolara. Jučer je tržišna vrijednost Applea u jednom trenutku tijekom dana pala na "samo" 812,60 milijardi dolara, dok je u isto vrijeme tržišna vrijednost Microsofta porasla na 812,93 milijarde dolara te je Microsoft postao najvrjednija kompanija na svijetu.

Kada je tržišna vrijednost u pitanju, ovo je prvi puta nakon 8 godina da je Microsoft prestigao Apple.

Do zatvaranja burzi cijena Appleovih dionica ipak je porasla te je ova kompanija prestigla Microsoft i dan završila na prvom mjestu ove ljestvice, a bit će zanimljivo pratiti daljnje kretanje cijena dionica i vidjeti je li zaista došao kraj Appleovoj vladavini.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti