Kalifornijski vatrogasci omataju sekvoje u vatrootporne deke da ih zaštite od požara

Spasilačke ekipe u četvrtak su omotale goleme sekvoje, najviša stabla na svijetu, vatrootpornim zaštitnim pokrivačima kako bi ih zaštitili od razornih šumskih požara koji su u zadnje vrijeme učestali u cijeloj Kaliforniji.

Hina | 19.09.2021. / 13:12

Šumu sekvoja u Nacionalnom parku u Kaliforniji posjetili su vatrogasci te su podnožja golemih debala omotali posebnim vatrootpornim dekama od aluminijske folije u slučaju da im zaprijeti vatrena stihija.

Među njima je i slavni "general Sherman", sekvoja visoka 83 metra, volumena 1487m3, koja se smatra najvećim stablom na svijetu.

Na području kalifornijskoga Nacionalnog parka sekvoja moblizirano je oko 2000 vatrogasaca koji ondje postavljaju u stanje pripravnosti svu svoju opremu za gašenje požara.

Poduzimaju izvanredne mjere da bi zaštitili ovo vrijedno drveće, rekla je za list Mercury News jedna od dužnosnica parka, Christy Brigham.

Doista želimo učiniti sve što možemo da bismo zaštitili ovo drveće staro između 2000 i 3000 godina, istaknula je.

Ove su godine u Kaliforniji već izgorjele tisuće četvornih kilometara šuma. Broj i intenzitet požara u zapadnom se dijelu Sjedinjenih Država posljednjih godina višestruko povećao, a i sezona požara se produljila.

Stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen prvenstveno povezan s globalnim zatopljenjem, porastom temperature, sve učestalijim toplinskim valovima i manjom količinom oborina, što sve zajedno čini idealan zapaljivi koktel.

Dva su požara izbila u četvrtak blizu Divovske šume, u sklopu Nacionalnog parka sekvoja, u kojoj se nalazi pet najvećih poznatih stabala na svijetu, a među njima i "general Sherman" koji privlači desetke tisuća turista.

Požari niskog intenziteta općenito ne mogu naškoditi golemim sekvojama, koje su se s vremenom prilagodile požarima zahvaljujući iznimno debeloj kori debla i granama koje se nalaze vrlo visoko, izvan dosega plamena.

No istodobno je za reprodukciju ovim stablima vatra potrebna jer toplina plamena 'rasprskava' češere poput kokica pri čemu se oslobađaju stotine sjemenki.

Divovska stabla, koja rastu samo u Kaliforniji u podnožju Sierre Nevade, ipak ne uspijevaju preživjeti razornije požare koji su posljednjih godina zaredali u Kaliforniji zbog klimatskih promjena.

U klimatološkom smislu mi smo u nepoznatim vodama, kaže zabrinuto za Los Angeles Times Crystal Kolden, stručnjakinja za požare na Kalifornijskom sveučilištu u Mercedu.

Prošlog su svibnja stručnjaci bili iznenađeni kada su ustanovili da golema sekvoja, koju je zahvatio golemi požar ipak polagano gori, poput klade u kaminu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti