Kibernetički incidenti u Hrvatskoj ukupno u padu, ali učestalost jedne vrste povećala se za čak 263 posto

Iz Nacionalnog CERT-a najavili su i nove usluge za zaštitu građana od kibernetičkih prijetnji.

Martina Čizmić | 02.02.2024. / 10:00

Haker (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iz godine u godinu sve je više zabilježenih kibernetičkih napada u Hrvatskoj. No, iako je broj prijavljenih napada sve veći, još je veći broj ne prijavljenih napada. Nacionalni CERT svake godine izvještava o broju prijavljenih i obrađenih računalno sigurnosnih incidenata. 

Prema njihovom posljednjem izvještaju, za 2023. godinu, zaprimljeno je i obrađeno ukupno 1236 incidenata, što je 4,63 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Najučestaliji su phishing i scam incidenti, dok najveći porast od čak 263 posto bilježe incidenti tipa sustav zaražen zlonamjernim kôdom što označava uspješno ostvarenu kompromitaciju i zaraženost uređaja zlonamjernim kôdom.

Panel o kibernetičkoj sigurnosti Sve je više napada koji su obilježje modernog doba: "Samo je pitanje vremena kad će vas rasturiti"

Kako navode u izvještaju, vidljivo je kako je veći dio kategorija napada u padu, što znači da se napadači sve više okreću prema financijski isplativim vrstama kibernetičkog kriminaliteta.

Nacionalni CERT primao je i statistički obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Značajno se povećao broj registriranih zaraženih računala u Hrvatskoj. Zbroj zabilježenih botova iznosi 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2023. godinu iznosila je oko 800.

Kibernetički incidenti prijavljeni CERT-u 2023. godine (Foto: Zimo)

Promjena poretka vodećih tipova računalno-sigurnosnih incidenata pokazatelj je sve većeg usmjeravanja napadača na ostvarivanje financijske koristi. Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantnih informacija poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist. Raste potreba, ali i interes javnosti za većim angažmanom svih dionika u aktivnostima podizanja razine svijesti i edukacije korisnika o kibernetičkoj sigurnosti te važnosti zaštite i brige o osobnim podacima. Nacionalni CERT je u 2023. godini ostvario značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, medijske prisutnosti, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove. Najavljujemo nove usluge za zaštitu naših građana od kibernetičkih prijetnji, izjavila je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Sektor Nacionalni CERT.

Kupovina na internetu, ilustracija Dosta je lažnih web-trgovina: U pripremi servis koji će provjeravati stranice i upozoravati na prevarante

Tijekom 2023. Nacionalni CERT sudjelovao je u radu nacionalnih i međunarodnih tijela kojima je cilj povećanje kibernetičke sigurnosti te u međunarodnim vježbama - CyberSOPEx uz koordinaciju ENISE - Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost te NATO-ovoj vježbi Cyber Coalition 2023. Kao nacionalni koordinator provedbe europske kampanje za podizanje svijesti javnosti o kibernetičkoj sigurnosti u okviru obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti organizirano je četvrto izdanje hrvatskog CTF natjecanja za učenike srednjih škola u kojemu je sudjelovalo 315 učenika iz 40 srednjih škola. Također, održan je i niz edukacija i predavanja za učenike, nastavnike, studente te stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti