Kineski državni mediji pozivaju na "bolnu osvetu" protiv Velike Britanije

Kineski državni mediji smatraju kako će, ako ne bude osvete Velikoj Britaniji zbog zabrane poslovanja britanskim telekomima s Huaweijem, Kina biti prikazana kao zemlja koju je lako zlostavljati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.07.2020. / 10:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je još početkom ove godine Velika Britanija dopustila svojim telekomunikacijskim kompanijama poslovanje s Huaweijem, ovaj tjedan Britanci su ipak promijenili ploču. Slično kao i u SAD-u, telekomima su zabranili suradnju s kineskom tvrtkom od koje od kraja ove godine neće smjeti kupovati opremu za 5G mreže, a do 2027. morat će ukloniti postojeću Huaweijevu tehnologiju iz svojih mreža. Razlog je, kao i u slučaju SAD-a, opasnost za nacionalnu sigurnost.

Slika nije dostupna Velika Britanija dala pedalu Huaweijevoj 5G mreži: Mora nestati iz zemlje do 2027. godine

Novi je to veliki udarac za Huawei, iz kojeg su kritizirali odluku za koju kažu da će usporiti proces digitalizacije u Velikoj Britaniji te smatraju da je odluka donesena iz političkih razloga.

Na tu odluku reagirali su i kineski državni mediji pozivajući na odmazdu protiv Velike Britanije. Na Global Timesu naglasili su nužnost osvete jer bi se u suprotnom Kina pokazala kao zemlja koju je lako zlostavljati. Takva osveta bila bi javna i bolna za Veliku Britaniju, naglasili su, no bez nekakvih dodatnih objašnjenja o kakvoj bi se vrsti odmazde radilo.

Iz kineske državne novinske agencije Xinhue, komentirajući odluku o Huaweiju, nisu spominjali nikakvu osvetu, već su objašnjenje o prijetnji nacionalnoj sigurnosti nazvali neutemeljenim. Također, smatraju da bi taj potez mogao negativno utjecati na investicijsku klimu u Velikoj Britaniji. Palac dolje kineskoj tvrtki Britaniju će "koštati kredibiliteta" jer im je, kao globalnom trgovačkom centru i poželjnoj destinaciji za investiranje u najboljem interesu zadržati pošteno, otvoreno i nediskriminirajuće tržište.

Slika nije dostupna SAD sprema nove sankcije za Huawei, Kina spremna odgovoriti na njih?

Da će odluka o zabrani suradnje britanskih telekoma i Huaweija imati negativne financijske učinke, ali i da će se odraziti na usporavanje razvoja mobilne mreže nove generacije u Velikoj Britaniji, priznao je i tajnik za digital, kulturu, medije i sport Oliver Dauden. Najavio je kako će se troškovi povećati za dvije milijarde funti, dok će se razvoj 5G mreže usporiti za najmanje jednu godinu, no naglasio je kako je to ipak ispravna odluka i za nacionalnu sigurnost i za britansku ekonomiju.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti