Kinezi predstavili novo futurističko oružje: Jedva se čuje, probija čelik i ne proizvodi bljesak

Kineski vojni istraživači napravili su prezentaciju moćnog prototipa elektromagnetske puške koju mogu nositi vojnici. Kao što naziv oružja i sugerira, puška koristi elektromagnetsku silu za ispaljivanje streljiva.

Branimir Vorša | 30.06.2020. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Futurističko oružje, koje se dosad samo moglo vidjeti u računalnim igrama ili kao kuriozitet iz kućne radinosti pojedinih entuzijasta na YouTubeu, razvilo je Sveučilište za vojnu logistiku Kineske narodnooslobodilačke vojske.

Kako prenosi Global Times, oružje je nazvano "Mala sinkrona indukcijska elektromagnetska puška" (Small Synchronous Induction Coilgun), a objavljena je i snimka na kojoj se prikazuju njezine mogućnosti.

Snimka pokazuje vojnike kako testiraju tri verzije tog oružja, od veličine poveće puške, povećeg pištolja te pištolja montiranog na mini robota.

U videu najveća verzija tog oružja probija ploče čelika i više ploča šperploče, dok oružje montirano na robota gađa balone, što vjerojatno sugerira ili smanjenu moć probijanja ili jednaku preciznost kao i kad oružje koriste vojnici.

Elektromagnetsko oružje koristi više elektromagnetskih navoja za ubrzavanje streljiva. Taj princip rada sam po sebi ne predstavlja ništa novo, ali proizvodnja praktično upotrebljive verzije oružja s tom tehnologijom dosad se pokazala vrlo izazovnom zbog izrazito velike potrošnje električne energije te potrebe za izmjenom zavojnica.

Postoje i elektromagnetski topovi koje razvijaju Amerikanci i Kinezi, s tim da su Kinezi navodno svoje već montirali na brodove, dok je američka verzija još uvijek u fazi testiranja.

Global Times piše da bi novu kinesku elektromagnetsku pušku trebali koristiti kineski specijalci. To je oružje tiše od konvencionalnog i ne proizvodi vatreni izboj pri ispaljivanju streljiva, što ga čini manje primjetnim u uvjetima borbe i upotrebljivim u misijama u kojima je biti neprimjetan ključna stvar za uspjeh.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti