Kinezi smislili novi PCR test: Brži, jednostavniji i osjetljiviji od postojećih

Novi PCR test nudi brze rezultate, jednostavan postupak, visoku osjetljivost, a i prenosiv je.

Hina | 09.02.2022. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski znanstvenici objavili su da su razvili novi test na koronavirus koji je pouzdan poput PCR laboratorijskog testa, no rezultate daje već u roku od četiri minute.

Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtočnijima i najosjetljivijima, kada je posrijedi virus koji uzrokuje COVID-19, no rezultati se obično čekaju po nekoliko sati.

U nekim je zemljama velika potražnja za testiranjem, uslijed eksponencijalnog širenja iznimno prenosive omikron varijantem rezultirala golemim zaostatkom u izvješćima o pozitivnim pacijentima.

Slika nije dostupna Što je učinkovitije u otkrivanju zaraze koronavirusom - bris iz nosa, grla ili usta? Istraživanja daju zanimljive odgovore

Znanstvenici sa šangajskog Sveučilišta Fudan tvrde imaju rješenje.

U članku koji je prošao recenziju, a objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature Biomedical Engineering, kineski su istraživači objavili da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku pri analizi genetskog materijala iz briseva, uspijeva smanjiti potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima na COVID-19.

Ugradili smo elektromehanički biosenzor za otkrivanje SARS-CoV-2 u integrirani prijenosni prototip uređaja te smo ustanovili da je uspio detektirati virus RNK za manje od četiri minute, stoji u izvješću kineskih znanstvenika.

Kazali su da njihova metoda nudi brze rezultate, jednostavan postupak, visoku osjetljivost, a i prenosiv je.

U eksperimentima su koristili uzorke 33-ju zaraženih osoba u Šangaju, a paralelno su provodili i PCR testove. Rezultati njihove metode u potpunosti su se slagali s rezultatima PCR testova, stoji u članku.

Studija na 54 uzorka obuhvatila je osobe s temperaturom koje nisu imale koronavirus, osobe s gripom i zdrave dobrovoljce. Nije bilo lažno pozitivnih testova, objavili su znanstvenici iz Fudana.

Slika nije dostupna Razriješena nedoumica: Kada bi trebalo otići na PCR, a kada koristiti brzi antigenski test

Uređaj za testiranje smatraju posebnim jer se, kada ga jednom u potpunosti razviju, može koristiti za brzo testiranje u raznim situacijama, primjerice u zračnim lukama, u zdravstvenim ustanovama, čak i kod kuće.

PCR testovi su spori, a zahtijevaju i laboratorijsku infrastrukturu koja je u brojnim državama ograničena, što smanjuje broj testiranja koja se mogu svakodnevno obaviti.

I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim dijelovima svijeta, općenito su manje precizni.

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača testova za koronavirus.

Prema carinskim podacima u prosincu je ta zemlja izvezla testne komplete u vrijednosti od 1,6 milijarda dolara, što je povećanje od 144 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Slika nije dostupna Kinezi ništa ne prepuštaju slučaju: Uoči Zimskih olimpijskih igara ponovno COVID-19 traže analnim brisovima

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti