Kinezi su osigurali savršene vremenske uvjete za političku proslavu izazivanjem umjetne kiše

Noć prije proslave ispaljene su rakete u oblačno nebo koje su uzrokovale padaline i smanjenje zagađenja zraka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2021. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čovjek oduvijek pokušava prilagoditi prirodni i životinjski svijet svojim potrebama, a s napretkom tehnologije povećale su se i mogućnosti manipulacije prirodnim pojavama pa je danas tako moguće izazvati umjetnu kišu. S jedne strane time se povećava količina oborina na mjestima gdje vlada suša, dok s druge strane kiša smanjuje zagađenje.

Kiša Južna Koreja želi riješiti problem zagađenja stvaranjem umjetne kiše

Tehnologija za izazivanje umjetne kiše koristi se već neko vrijeme, a dok su pozitivne posljedice svima jasne, pitanje je može li takvo petljanje po prirodnim pojavama imati i nekakve negativne posljedice.

Odgovor na to pitanje (još) nije poznat te će države poput Kine nastaviti s eksperimentima manipulacije vremenskim uvjetima, što pokazuje i primjer iz srpnja ove godine. Uoči proslave stogodišnjice Komunističke partije Kine zakazane na glavnom trgu Tiananmen, kineska vlada suočila se s izazovima koji su prijetili održavanju proslave - večer prije nebo se naoblačilo, a povećala se i zagađenost zraka.

Ti se problemi ipak nisu pokazali kao nepremostive prepreke za partiju koja se pobrinula da ih na taj dan zaista ništa ne može iznenaditi, niti pokvariti planirano veselje. Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Tsinghua pokazali su kako su se Kinezi odlučili na korištenje tehnologije za manipulaciju vremenskim uvjetima te su se poigrali s padalinama kako bi imali čisto nebo sigurno od padalina i čist zrak.

Stanovnici koji žive u obližnjim mjestima večer prije proslave primijetili su rakete ispaljene u nebo, a rakete su nosile čestice srebrnog jodida u oblake. Te čestice utječu na kapljice vode koje se skupljaju oko njih i povećavaju mogućnost oborina. To je rezultiralo stvaranjem umjetne kiše večer prije proslave, a ona je i smanjila razinu zagađenja za čak dvije trećine - s “umjerene” u “dobru”, prema indeksu mjerenja WHO-a.

Kiša Hoće li za uskoro padati kiša? Najtočniji odgovor mogla bi dati Googleova umjetna inteligencija

Kineski plan je do 2025. razviti sustav modificiranja vremenskih uvjeta na velikom području, s kojim bi mogli kontrolirati oborine. Od 2017. do danas već su potrošili više od 1,3 milijardi dolara na kakvu tehnologiju za izazivanje umjetne kiše te su zahvaljujući tome smanjile štete od tuče u poljoprivrednim regijama Xinjianga za oko 70 posto.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti