Koja komedija!? Najmlađa grana američke vojske, Space Force, već je izgubila prvu bitku

Najmlađa grana američkih oružanih snaga, njihov tek osnovani odjel "Space Force" već je suočen s prvim mogućim porazom, i to onim koji se tiče trenutačno možda i najbitnije stvari za njega - njegova identiteta.

Branimir Vorša | 09.06.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve bi bilo u redu da Netflix nema humorističnu seriju koja nosi naziv Space Force i da globalni streaming gigant nije preduhitrio američku vladu. Kako? Pa registrirao je prava na uporabu termina Space Force u Europi, Australiji, Meksiku i drugim zemljama svijeta.

S druge strane, američko ratno zrakoplovstvo tek je predalo zahtjev za registraciju tog naziva unutar SAD-a koji se trenutačno nalazi na čekanju i koja je bazirana na namjeri korištenja. Drugim riječima, američka vlada uredno je stala u red, ali trenutačno ne polaže nikakva prava na naziv Space Force, za razliku od Netflixa.

To nije nužno problem kad je u pitanju produkcija serije ili rad najnovijeg američkog vojnog odjela, no problem nastaje kad se na tržištu u prodaji pojave proizvodi koji nose taj naziv. Za kupce bi to moglo biti zbunjujuće jer bi mogli ostati u nedoumici kupuju li nešto od američke vojske ili od Netflixa? Registriranje trgovinskih prava služi upravo pojašnjenju otkud roba i usluge dolaze, odnosno iz kojeg izvora.

Slika nije dostupna Američke svemirske snage traže novake: "Možda vaša sudbina nije na ovom planetu"

Za Trumpovu administraciju pomalo je čudno da nisu odmah i agresivno krenuli u zaštitu naziva svoga novog vojnog ogranka, s obzirom na to da je američki predsjednik i sam biznismen.

Iako u SAD-u djeluje sustav registriranja po principu "prvi koji koristi", gdje je prioritet baziran na stvarnoj komercijalnoj primjeni, a ne tome tko prije registrira stvar nadležnoj američkoj instituciji, većina drugih zemalja funkcionira po suprotnom principu.

Netflix je zahtjeve za zaštitom brenda počeo po drugim zemljama svijeta predavati još u siječnju, dok je američko ministarstvo obrane još spavalo. Hoće li sve to završiti pravnim ratom? Ako do toga i dođe, bit će to teška borba s vjetrenjačama za američku vladu.

Glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva komentirao je situaciju. Trenutačno nam nisu poznati nikakvi potencijalni konflikti s fiktivnim programom Space Force koji proizvodi Netflix. Netflixu i producentima serije želimo sve najbolje u kreativnom prikazu najnovijeg vojnog ogranka naše nacije, rekao je glasnogovornik.

Izvor: Hollywood Reporter

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti