Posljednji u nizu Facebookov propust, koji je ujedno i najozbiljniji dosad, ponovno je probudio pokret #DeleteFacebook.

Tako se na Twitteru, ali i na Facebooku mogu pročitati pozivi na odlazak s te društvene mreže i brisanje profila.

Ako ste zaista odlučili raskrstiti s Facebookom i obrisati svoj profil, možemo vam pomoći.

Brisanje profila nije previše komplicirano, ali u svojoj odluci morate ustrajati. Naime, čak i kad obrišete svoj profil, Facebook vam daje period u kojem se možete predomisliti, a u kojem će vam vratiti sve podatke koje ste imali na njemu.

No ako ste zaista sigurni, možemo krenuti s brisanjem.

Kako spasiti sve podatke s profila na Facebooku?

Tijekom godina na vašem se profilu na Facebooku nakupilo svega. Od gomile fotografija, podataka, veza s drugim korisnicima. Kako brisanjem profila ne biste ostali bez svih tih uspomena, poželjno je preuzeti te podatke na svoje računalo.

Postupak je veoma jednostavan.

1) Ulogirajte se na svoj Facebook profil s računala (ova opcija nije dostupna preko mobilne aplikacije).

2) U gornjem desnom kutu kliknite na malu strelicu i u izborniku koji vam se otvori odaberite Postavke (Settings).

3) U Općim postavkama (General Account Settings) na sredini ekrana vidjet ćete opciju Preuzmite kopiju svojih Facebook podataka (Download a copy of your Facebook data).

4) Facebook će vas obavijestiti da će u arhivi biti uključene sve objave, fotografije, videa, poruke i chatovi, informacije s profila, ali i mnogo više. Odaberite Pokreni moju arhivu (Start my Archive), upišite svoju lozinku i pokrenite cijeli proces.

5) Facebook će vas o završetku postupka obavijestiti slanjem e-maila na adresu kojom ste se prijavili na mrežu.

6) Kad dobijete obavijest, na vama je samo da preuzmete arhivu na svoje računalo.

Napomena: Arhiva može biti veoma velika, ovisno o duljini vašeg boravka na Facebooku, pa se pobrinite da za preuzimanje imate dobru i stabilnu internetsku vezu te dovoljno prostora na računalu.

Kako spasiti sve podatke s profila na Facebooku? (Foto: Screenshot Zimo) (Foto: Screenshot Zimo)

Kako deaktivirati odnosno obrisati profil na Facebooku?

Facebook nije previše komplicirao s postupkom za deaktivaciju, a onda i brisanje profila.

1) Ulogirajte se na svoj profil na Facebooku s računala (ova je opcija dostupna i preko mobilne aplikacije, ali je jednostavnije obaviti ju na računalu).

2) U gornjem desnom kutu kliknite na malu strelicu i u izborniku koji vam se otvori odaberite Postavke (Settings).

3) U Općim postavkama (General Account Settings) odaberite opciju Upravljanje računom (Manage Account).

4) U izborniku koji će se pojaviti, u donjem dijelu, nalazi se opcija Deaktivacija profila. Ako odaberete deaktivaciju, dio će podataka i dalje biti vidljiv na Facebooku, ali će većinu podataka ukloniti.

Važno je napomenuti kako ovo nije trajna opcija. U svakom se trenutku možete vratiti na Facebook ponovnim ulogiravanjem svojim korisničkim podacima i lozinkom.

5) Želite li u potpunosti obrisati svoj profil, morate otići direktno na stranicu Obriši moj račun (Delete My Account).

6) Odaberete li Delete My Account izgubit ćete sve podatke koje ste objavili na Facebooku i više ih nećete moći vratiti. Također, ako se odlučite vratiti na Facebook, morat ćete krenuti ispočetka kao da nikad niste ni imali profil.

I, hoćete li obrisati svoj profil na Facebooku?