Iako se situacija s Facebookom, Instagramom i WhatsAppom počela popravljati oko ponoći, korisnici i dalje prijavljuju probleme s ovim platformama koje rade sporije, odnosno nekim su korisnicima i dalje nedostupne. Iz Facebooka su na svojim stranicama, uz ispriku korisnicima, objasnili zašto je došlo do problema, odnosno zašto im je trebalo toliko puno vremena da taj problem riješe.

Uzrok se nalazi u promjeni konfiguracije na ruterima koji koordiniraju mrežnim prometom između njihovih podatkovnih centara, a problemi s prometom utjecali su na način na koji podatkovni centri komuniciraju. Također, problemi su utjecali i na interne Facebookove alate i sustave koje svakodnevno koriste, zbog čega nisu mogli brzo dijagnosticirati niti riješiti problem.

U ranijoj objavi potvrdili su kako su njihovi servisi sada online, no da je potrebno još vremena dok se svima omogući potpuno korištenje platformi. Ono što je u ovom trenutku najvažnije, i za Facebook i za sve njegove korisnike, jest da nema nikakvih dokaza da je riječ o hakerskim napadima s kojima bi se ugrozili privatni podaci korisnika, već da je zaista riječ o infrastrukturnoj grešci.

Zbog te greške zaposlenici su čak imali problema i s međusobnom online komunikacijom, što je još jedan razlog koji je usporio rješenje problema. Naime, kako zaposlenici koriste podatke s Facebooka za pristup alatima poput Googleovih dokumenata i Zooma, nisu mogli komunicirati niti na taj način, tako da su se morali snalaziti s alternativnim rješenjima.

Još jedan problem jest što se situacija nije mogla riješiti udaljeno, već su inženjeri morali doći u jedan od njihovih glavnih podatkovnih centara u Kaliforniji kako bi popravili kvar. Dio zaposlenika nije niti mogao pristupiti svojim uredima i konferencijskim salama unutar ureda jer su poslušnost otkazale čak i oznake koje se koriste za otvaranje vrata i pristup uredskim prostorijama.

Mark Zuckerberg Bogatstvo šefa Facebooka topi se kao šećer na vatri: U nekoliko sati izgubio 7 milijardi dolara

Iako dio korisnika i dalje ne može pristupiti Facebooku, izgleda da je glavni uzrok problema otklonjen te bi se sada postupno situacija trebala riješiti i Facebook, Instagram i WhatsApp trebali bi uskoro nastaviti s normalnim radom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju