Korisnici iOS-a na udaru aplikacija koje kradu i prodaju njihove podatke

Aplikacije su prikupljale i podatke o korištenju Bluetootha te bežičnim mrežama na koje se korisnik spajao.

Martina Čizmić | 10.09.2018. / 07:34

Praćenje iPhonea (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kad čujemo o aplikacijama koje kradu korisničke podatke ili privatne informacije neovlašteno dijele s trećom stranom, obično je u kombinaciji nekakav malware ili loše pregledane Androidove aplikacije.

No ekipa iz GuardianApp Projecta otkrila je desetak aplikacija za iOS koje prate i dijele odnosno prodaju podatke o korisnicima drugim tvrtkama.

Navodno je praćeno više desetaka milijuna mobilnih uređaja diljem svijeta. U većini slučajeva aplikacije su pratile i proslijeđivale točne podatke o lokaciji, ali i druge podatke koje je moguće iskoristiti za identifikaciju korisnika. Problem je tim veći što u uvjetima korištenja korisnicima nije ni na koji način rečeno da će se takvi podaci prikupljati i prodavati dalje.

Na listi se nalaze brojne aplikacije za vremensku prognozu (NOAA Weather Radar), parking (PayByPhone Parking), kupone i popuste, koje su od korisnika tražile (objašnjavajući to potrebom za lokaliziranom uslugom) pristup podacima o lokaciji. No aplikacije su prikupljale i podatke o korištenju Bluetootha te bežičnim mrežama na koje se korisnik spajao. Također, prikupljale su podatke iz različitih senzora u uređaju te sve to u paketu slale dalje.

Apple se zasad nije oglasio o ovom otkriću, no iz GuardianApp Projecta savjetuju da se aplikacije ili uklone s uređaja ili da im se ukine pristup podacima o lokaciji i senzorima.

Na GuardianApp Projectu pročitajte popis spornih aplikacija.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti