Kraj za Lumia telefone: Gasi se brand koji je trebao spasiti Nokiju

S Lumia telefonima Nokia je pokušala vratiti dio stare slave koje su imali na mobilnom tržištu, no na kraju je sve završilo debaklom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2016. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su vodeći ljudi iz Nokije shvatili kako budućnost leži u telefonima s ekranima osjetljivim na dodir i modernim operativnim sustavima, a ne na mobilnim uređajima s hardverskim tipkovnicama i zastarjelim Symbianom, već su izgubili dominaciju koji su godinama imali na mobilnom tržištu. Kako bi u potpunosti preokrenuli kompaniju, iz Microsofta su doveli Stephena Elopa koji je Nokiju trebao odvesti u bolju budućnost, a dok je veliki broj analitičara i novinara govorio kako put prema oporavku vodi korištenjem operativnog sustava Android, Elop je riskirao i odlučio se za Microsoftov mobilni operativni sustav. Prve telefone s mobilnim Windowsima Nokia je predstavila pod Lumia brandom te su upravo Lumije trebale spasiti ovu kompaniju, no umjesto povratka na vrh, Nokia je na kraju prodana Microsoftu koji s Lumia telefonima također nije uspio ništa napraviti te je udio mobilni Windowsa na tržištu iz kvartala u kvartal bio sve manji.

Neki od razloga smanjenja prodaje ovih uređaju su spore nadogradnje Microsoftovog operativnog sustava, mala količina aplikacija, kao i nedostatak zanimljivih flagship uređaja te je jasno kako Microsoft trenutno ne može preokrenuti situacija na tržištu, barem ne s Lumia telefonima. Prema posljednjim glasinama, čini se kako se bliži kraj za ovaj brand te Microsoft do kraja godine namjerava prekinuti prodaju svih Lumia uređaja. Da je kraj za Lumije blizu moglo se naslutiti još i ranije jer Microsoft dugo nije predstavio novi smartphone te trenutno u prodaji nema previše pametnih telefona koji rade na Windowsima. No, kraj za Lumije ne mora značiti i kraj za Microsoftove pametne telefone jer već dugo vremena mrežom kruže glasine o Surface smartphoneu s kojim Microsoft namjerava pomrsiti račune Appleu, Samsungu i Googleu. Ova je kompanija napravila odličan posao sa Surface hibridima i prijenosnim računalom, zbog čega ljubitelji ove kompanije vjeruju kako bi i Surface Phone mogao odlično konkurirati na zasićenom mobilnom tržištu, no njegovo predstavljanje ne treba očekivati ove godine, možda tek krajem sljedeće godine.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti