Kritizirajući Facebook, Rubensov muzej ne da blizu aktovima

Rubens je poznat po putenim ženskim aktovima i jedan je od najcjenjenijih baroknih slikara.

Martina Čizmić | 27.07.2018. / 08:44

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Posjetitelji Rubensova muzeja u Antwerpenu bili su nemalo iznenađeni kada su im zaštitari savjetovali da se odmaknu od aktova flamanskoga baroknog umjetnika Petera Paula Rubensa ukazujući na taj način na besmislenost Facebookove odluke o blokiranju objave fotografija koje prikazuju naga ljudska tijela.

U videosnimci turističke organizacije VisitFlanders dvojica "inspektora za društvene medije" u uniformama s logom nalik Facebookovom prilazila su posjetiteljima galerije pitajući ih posjeduju li račun na nekom od društvenih medija.

Ako je odgovor bio pozitivan, "inspektori" su turiste preusmjeravali prema slikama koje nisu prikazivale aktove.

Radimo to da bismo vas zaštitili, objasnili su posjetiteljima onemogućujući im pogled na Rubensovo remek-djelo, sliku Adama i Eve.

Većina ljubitelja umjetnosti nije se pretjerano uzrujavala zbog zabrane, no bilo je i onih koje je to razljutilo. Jedna je posjetiteljica u znak protesta podigla majicu i jednome zaštitaru pokazala gole grudi.

Rubens je poznat po putenim ženskim aktovima i jedan je od najcjenjenijih baroknih slikara.

No Facebookova politika da se na toj društvenoj mreži blokiraju reklame na kojima su naga ljudska tijela znači da se i reklame VisitFlandersa za Rubensov muzej tretiraju kao pornografija.

Politika se odnosi samo na reklamne sadržaje, a umjetničke slike mogu se postavljati bez cenzure.

Iz VisitFlandersa kažu da su stupili u kontakt s upravom Facebooka kako bi riješili problem.

Godine 2016. Facebook je izmijenio odluku o uklanjanju potresne ratne fotografije na kojoj gola vijetnamska djevojčica Phan Thi Kim Phuc s bolnim grčem na licu bježi nakon napada napalmom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti