Legendarni dizajner videoigara i jedan od začetnika FPS žanra dolazi u Hrvatsku

Trodnevni game dev event započet će u nedjelju 21. siječnja kada će fanovi imati priliku zaigrati Doom protiv Romera, dok će se u paralelnim dvoranama odvijati prvi esport turnir u kojem će snage u CS2 odmjeriti najhrabriji timovi.

Martina Čizmić | 09.01.2024. / 11:30

John Alphons Romero (Foto: Infobip Shift)

Legendarni dizajner videoigara, čovjek kojem možemo zahvaliti klasične naslove videoigra poput Doom, Quake i Wolfenstein, i ujedno jedan od začetnika "first-person-shooter" žanra, John Alfons Romero dolazi u Hrvatsku. 

Točnije Romero će biti posebni uzvanik na konferenciji "Future Perspectives of Game Development" koja će se održati na kampusu Sveučilišta Algebra u Zagrebu. Konferencija će se održati 22. siječnja, u sklopu trodnevnog game dev eventa (od 21. do 24. siječnja).

One Humanity za Doom II Kreator jedne od legendarnih pucačina osmislio humanitarnu akciju: Igrajte novi nivo za Doom 2 i pomozite Ukrajini

Uzbuđen sam što 2024. godinu započinjem snažno u okruženju game developera i gejmera na Algebrinom Global Game Jam-u u Zagrebu! Često me pitaju o mojoj povijesti i povijesti FPS-a, a to je upravo ono što će biti okosnica mog govora 'DOOM Guy: Life in First Person' na Algebrinoj konferenciji 22. siječnja. Za igrače koji žele znati više o tome koji su to tajni sastojci koji su utkani u naš DNA i radi kojih je nastao DOOM, ovo je konferencija koju ne smiju propustiti. Prikazat ću i nikad viđeni behind the scenes materijal iz moje posljednje igre, SIGIL II, izjavio je Romero.

Trodnevni game dev event započet će u nedjelju 21. siječnja kada će fanovi imati priliku zaigrati Doom protiv Romera, dok će se u paralelnim dvoranama odvijati prvi esport turnir u kojem će snage u CS2 odmjeriti najhrabriji timovi. 

U ponedjeljak 22. siječnja posjetitelje koji žele naučiti više o tome kako izgleda rad u industriji razvoja igara očekuje mnoštvo sadržaja.

Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli novi studij razvoja računalnih igara s namjerom zahvaćanja studenata koji razmišljaju izvan okvira te koji su sposobni na kreativan način pronalaziti rješenja kompleksnih problema. Program studija osmišljen je kako bi studentima pružio duboko razumijevanje razvoja videoigara kao neraskidive kombinacije programerskih znanja i vještina, dizajna i raznih umjetničkih smjerova. Vjerujem da će nam ova konferencija pomoći u popularizaciji izgradnje karijera u propulzivnoj industriji razvoja igara, kao i da ćemo njome doseći cilj snažnijeg privlačenja stranih studenata, odnosno, internacionalizacije, rekao je izv.prof.dr.sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Slika nije dostupna Prvi Doom: Nova mapa nakon 21 godine

Uz Romera, na konferenciji će se naći brojna poznata lica iz svijeta razvoja računalnih i videoigara te predstavnici domaćih i regionalnih game dev studija poput Outfit7, Croteam, Nanobit, RawFury, Pine Studio i Today's Game Studios, koji će otvoriti teme novih tehnologija i prilika u industriji, strategija financiranja game dev projekata te će se nastojati pronaći odgovor na pitanje što je važnije u kreiranju igara – kreativnost ili tehničke vještine?

Global Game Jam u organizaciji Sveučilišta Algebra bit će održan za sve prijavljene sudionike od ponedjeljka 22. siječnja kada će lokalnu temu Jam-a najaviti Romero na konferenciji, do srijede 24. siječnja kada će pobjednike odabrati stručni žiri kojeg čine predstavnici game dev industrije, Telemacha i White Sharka.

Više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti