Lenovo Chromebox Micro stolno je računalo koje stane u - džep

Malih dimenzija i težine manje od pola kilograma, ovo je, kako su objavili iz kineske kompanije, "najkompaktniji i najpristupačniji Chromebox dosad".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2023. / 08:17

Chromebox Micro (Foto: Lenovo)

Za one koji traže osobna računala malih dimenzija jedan od izbora su Intelova NUC računala koja u malom kućištu mogu imati prilično snažan hardver. No za korisnike kojima su i takva računala prevelika, Lenovo ima zanimljivo rješenje - Chromebox Micro. Ovo računalo koje dolazi u kućištu dimenzija većeg telefona može se nositi i u džepu, a kao što mu ime kaže, pokreće ga Googleov operativni sustav Chrome OS.

Chromebookovi Može li Google novim računalima ugroziti klasične PC-je?

Malih dimenzija (163 x 79 x 19,7 mm) i težine manje od pola kilograma, ovo je, kako su objavili iz kineske kompanije, najkompaktniji i najpristupačniji Chromebox dosad. Unatoč takvim dimenzijama dolazi s priličnim brojem priključaka - po dva USB-C i USB-A priključka, HDMI izlaz, Ethernet, ali i - izlaz za slušalice. Pokreće ga Intelov Celeron N4500 procesor, ima 8 GB RAM-a i 32 GB memorije za pohranu, što je za neke osnovne operacije poput surfanja internetom, društvenim mrežama, ali i streaming 4K sadržaja sasvim dovoljno.

Chromebox Micro (Foto: Lenovo)

Zanimljivo, iz Lenova kažu kako primarna namjena računala nije za obične korisnike, već su ga dizajnirali prvenstveno za kioske, digitalne panoe i ekrane u trgovinama, no s obzirom na dimenzije, jasno je kako bi mnogima mogao poslužiti kao sekundarno stolno računalo koje bi mogli povezati s vanjskim monitorom i na njemu raditi na klasičnom PC-u, odnosno Chrome OS računalu.

U suradnji s kompanijom Instorescreen Lenovo planira predstaviti i dva monitora dijagonala 15,6 i 21,5 inča koja će biti dizajnirana prvenstveno za to računalo. Chromebox Micro moći će se postaviti u poseban utor sa stražnje strane monitora, ali tako da su svi izlazi i priključci lako dostupni te će čak moći i napajati monitore energijom kada se povežu preko USB-C priključka.

Gaming, ilustracija Lenovo priprema nešto posebno za gamere

Ovo mikroračunalo u prodaji će se pojaviti početkom sljedeće godine po cijeni od 219 dolara, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti dostupno samo za poslovne korisnike ili će biti dostupan svima na tržištu jer, uz male dimenzije i solidan hardver, ne treba sumnjati kako će za njega postojati određeni interes.

Izvor: Lenovo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti