Leteće jurilice osvojile Hrvatsku: Prvi hrvatski sajam dronova u Osijeku

Leteće jurilice osvojile su Hrvatsku, čemu najviše svjedoči posječenost na prvom hrvatskom sajmu dronova u Osijeku.

Marina Bešić Đukarić | 13.05.2018. / 21:25

13.05.2018.
Dron (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Da Hrvati vole pogled s visoka, govori i činjenica o sve većem broju dronova, no Agenciji za civilno zrakoplovstvo je prijavljen tek manji dio letjelica i to zbog složene procedure kod ishođenja dozvola. To će se uskoro promijeniti, jer se za letove niskog rizika uvode jednostavnija pravila. Novosti su predstavljene na prvom hrvatskom sajmu dronova u Osijeku.

Leteće jurilice osvojile su Hrvatsku, čemu najviše svjedoči posječenost na prvom hrvatskom sajmu dronova u Osijeku. Iako je registrirano tek 900 dronaša, neslužbeno ih je najmanje 2000.

Mi imamo jako puno dronaša u Hrvatskoj, ali ne prijavljenih zato što nisu ljudi baš se htjeli prijavit zbog toga što zakon regulira gdje će se i kako letjeti, ali sada se to mijenja, govori organizator sajma, Ivan Vidaković.

Novi pravilnik donosi liberalnije uvjete. Dozvole će biti dostupnije, odobrit će se noćno letenje, te smanjiti propisane sigurnosne udaljenosti.

Koristi se u najrazličitije svrhe

Dronovi se danas koriste u najrazličitije svrhe, od hobija do primjene u gospodarstvu.

Praktički se dronovi već koriste u svakoj grani gospodarstva. Na primjer u energetici za ispitivanje dalekovoda, izolacija, vjetroelektrana, mostova i vijadukata", govori distributer dronova, Dario Lesić.

Najveći i najskuplji dron na osječkom sajmu, domaće je proizvodnje. Cijena mu je 50 tisuća eura.

Izrađuje se po specijalnoj narudžbi za nošenje lasera koji detektira metan i na taj način omogućuje da se može nadgledati plinovod, govori izlagač Zvonimir Vidaković.

Novi oblik sporta

Uz industriju, razvija se i novi oblik sporta, utrka dronovima.

Imaju toliko snage, recimo 10:1 je omjer snage, što je nevjerojatno. Čak ni Formula 1 nema takav omjer snage i težine, govori direktor utrke Zoran Ziraldo.

Snaga koju je najvažnije, dobro kontrolirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti