S vremena na vrijeme na društvenim se mrežama pojave trendovi koji veoma brzo postanu viralni, ali iza svoje popularnosti skrivaju opasnost za zdravlje i život korisnika.

U posljednje vrijeme, zahvaljujući svojoj popularnosti, TikTok je postao pravim rasadnikom takvih nezdravih trendova, i to u tolikoj mjeri da su se liječnici morali oglasiti i upozoriti korisnike da nije sve što vide na internetu zdravo i dobro.

Neki od primjera na koje liječnici upozoravaju jesu korištenje izbjeljivača za izbjeljivanje zubi, uklanjanje madeža kod kuće ili čak korištenje ljepila za umjetne trepavice kako bi učinili usne većima.

Takvi trendovi postaju viralni i potiču druge korisnike da ih isprobaju, no, liječnici upozoravaju, mogu ostaviti trajne posljedice.

Važno je upozoriti ljude da društvene mreže ne bi smjeli koristiti kao primarni izvor informacija za dermatološke probleme. Kad govorimo o koži, to može dovesti do bespotrebnog straha ili panike, čime se rasipa novac na proizvode koji ne mogu liječiti probleme, odgađaju pravilan tretman, a često i pogoršavaju psihološko stanje korisnika, upozorili su iz Britanskog udruženja dermatologa.

Upozoravaju da neki od tih viralnih videa mogu dovesti do ozbiljnih kemijskih opekotina na koži, u ustima, jakih alergijskih reakcija, ali i trajnih ožiljaka zbog korištenja jakih kemikalija poput izbjeljivača.

Iz TikToka ističu kako im je sigurnost korisnika najvažnija te kako uklanjaju sadržaj koji promovira opasno ponašanje ili aktivnosti koje mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda.

No s obzirom na to da je video o izbjeljivanju zubi kod kuće pregledalo više od 284 milijuna korisnika, možda bi trebali revidirati način na koji uklanjaju takve sadržaje.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju