Lista COVID-19 simptoma opet je proširena: Doznajte na koje još rane znakove upozorenja na zarazu koronavirusom morate paziti

Lista poznatih simptoma COVID-19 bolesti još je jednom proširena. Sad se na njoj nalaze i osjećaj slabosti, loš šećer u krvi te gastrointestinalne tegobe.

Branimir Vorša | 17.11.2020. / 16:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Analizom 12.000 posjeta pacijenata hitnim službama pet njujorških bolnica znanstvenici su otkrili da se 57,5 posto COVID-19 pozitivnih pacijenata žalilo na osjećaj slabosti. Isto tako 55,5 posto pacijenata šećer u krvi je bio izvan kontrole, a 51,4 posto pacijenata najviše se žalilo na gastrointestinalne tegobe liječnicima.

Studija, koja je nedavno objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Medicine, otkrila je i da se pacijenti stariji od 65 godina više žale na netipične simptome, poput proljeva, umora i slabosti. Nadalje, studija je otkrila i da pacijentima koji su dehidrirani, promijenjenog mentalnog statusa (pod koji spada i osjećaj slabosti) ili kojima je naglo pala razina šećera u krvi, prijeti veći rizik od smrti od komplikacija izazvanih bolešću COVID-19.

Ta nova otkrića mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje skrbi za te rizične pacijente, ali isto tako mogu pomoći članovima obitelji i ljudima koji rade s umirovljenicima da bolje prepoznaju znakove upozorenja na zarazu novim koronavirusom, kaže Christopher Clifford, koautor studije sa Škole za medicinu Icah u New Yorku.

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti