Ljekarna Koprivnica predstavila robotsku ruku

U Ljekarni Koprivnica u četvrtak je predstavljen automatizirani sustav za upravljanje skladištem lijekova s računalnim upravljanjem i robotskom rukom.

Hina | 15.06.2023. / 13:30

Ljekarna (Foto: Getty Images)

Sustav će unaprijediti rad ljekarne tako što će omogućiti više vremena ljekarniku da se posveti kupcu, a uz to pomaže kod inventure, skladištenja robe i provjerava rok trajanja lijeka. Riječ je o projektu vrijednom 215.000 eura.

Predsjednik Upravnog vijeća Ljekarni Koprivnica Dragutin Korošec istaknuo da se svaki robot izrađuje individualno, za svaku ljekarnu posebno, odnosno prilagođen je prostoru gdje je montiran.

Natjecatelji na RoboCup Junioru u Varaždinu Varaždin je do subote europski centar natjecanja u robotici

Iznad pultova su ekrani na kojima se prati rad sustava. Robot ima dvije ruke, može istovremeno s jednom puniti, a s drugom izdavati lijekove, pojasnio je Korošec.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjetio je da je bilo negativnih kritika na račun projekta, ali županija je bila odlučna u njegovoj provedbi.

To je pionirski pothvat, čije rizike smo svjesno prihvatili. Osim što omogućuje izuzetan tehnološki napredak, doživljavam ga i kao marketinški potez kojim smo postali zanimljivi drugima, kaže Koren.

Boris Brčić, direktor tvrtke Bior koja je izradila sustav, rekao je da je na ulazu u ljekarnu napravljen stakleni zid preko kojeg se može pratiti rad robotske ruke. Prostor je dobio novu klimatizaciju koja održava temperaturu u robotskom skladištu i ostalim prostorijama ljekarne.

Robot Eve VIDEO Sada je moguće upravljati robotom kao avatarom

U planu je i zamjena postojećih pultova za izdavanje lijekova koji će se zamijeniti funkcionalnijim i otvorenijim za kontakt s pacijentima. Lijekovi će od sad u Ljekarni Koprivnica robotskom rukom dolaziti direktno do ljekarnika, koji će ga potom proslijediti pacijentu.

Ljekarna Koprivnica treća je županijska ljekarna u Hrvatskoj, a prva u Koprivničko-križevačkoj koja je uvela takav način manipuliranja lijekovima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti