Ljudi više nemaju nikakve šanse: Nadograđeni skladišni roboti sada odluke donose 350 puta brže

Korištenjem neuralnih mreža roboti koji prenose predmete sada u roku od 80 milisekundi mogu donijeti odluku za koje im je prije trebalo - 29 sekundi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2020. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roboti su već zamijenili radnike u brojnim tvornicama i skladištima, a u budućnosti dolaze i po druga radna mjesta. U javnosti se vode brojne rasprave što će to značiti za ljude - dok jedni tvrde da ćemo se moći posvetiti kreativnijim i zanimljivijim poslovima, drugi smatraju kako je za mnoge to samo put u siromaštvo jer, jednom kada ih zamijene roboti, teško će ponovno pronaći posao.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

Slika nije dostupna Hoće li umjetna inteligencija uzeti naše poslove? Četiri su argumenta protiv i samo jedan za

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila naše živote i navike pa su tako mnogi, u strahu od korone, ali i primorani zbog zaključavanja u prvoj polovici godine, sve više počeli kupovati proizvode putem interneta. Dio online trgovina nije bio spreman na takvu naglu promjenu te su imali problema s neočekivano velikom potražnjom, zbog čega je pritisak na skladišta i na radnike (ali i robote) u njima bio prevelik, komentirao je Ken Goldberg s Berkeleyja.

On sa svojim timom znanstvenika s Berkeleya radi na razvoju softvera za upravljanje robotskim rukama koje se koriste u skladištima za prenošenje predmeta i njihovo pakiranje u kutije. U razgovoru za medije rekao je kako se takvi roboti mogu kretati brzo, ali ne uvijek sigurno te nivo trzaja, odnosno promjene ubrzanja robotske ruke znači razliku između uspješnog prebacivanja predmeta od jedne do druge točke i njihova ispuštanja na pod. Također, takvi nagli i brzi trzaji i pokreti robotske ruke mogu utjecati i na prebrzo trošenje materijala i skraćivanje njegova životnog vijeka.

Taj problem Goldberg i kolege uspjeli su riješiti zahvaljujući neuralnim mrežama koje su tijekom nekoliko tjedana korištene za promatranje i proučavanje načina na koji roboti podižu i prenose predmete. Neuralne mreže tijekom tog vremena uspjele su pronaći najbolje i najučinkovitije kretnje robota s kojima se vrijeme njihove reakcije, odnosno izračunavanje kalkulacija za bilo koji scenarij korištenja robotske ruke smanjuje s dotadašnjih 29 sekundi na samo 80 milisekundi.

Terminator Hoće li o životu i smrti odlučivati algoritmi i umjetna inteligencija? Potrebno je reagirati prije no što bude prekasno

S tim otkrićem roboti za pakiranje u skladištima sada mogu raditi čak 350 puta brže. Znanstvenici koji su radili na projektu kažu kako će njihovo otkriće značajno poboljšati učinkovitost u skladištima, a Goldberg smatra kako će se u kratkom roku moći implementirati i primijeniti u skladištima na robotima koji trenutačno rade na pakiranjima i prenošenju predmeta.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti