Loše vijesti za korisnike Facebooka u Europi

Protiv Facebooka su u Europi pokrenute brojne istrage, a iz ove kompanije kažu da bi to moglo rezultirati smanjenjem broja opcija koje će biti dostupne europskim korisnicima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2015. / 08:52

Loše vijesti za korisnike Facebooka u Europi

Facebook se već dugo vremena nalazi pod istragom nekih europskih zemalja kojima se ne sviđa njihova praksa skupljanja i iskorištavanja informacija o korisnicima. Richard Allan iz Zuckerbergove kompanije jučer je na Facebooku objavio tekst u kojem je upozorio kako je ponašanje tih članica EU iznimno loše, ne samo za Facebook, već i za sve internetske kompanije te bi na kraju moglo rezultirati smanjenjem inovacija i općenito negativnim utjecajem na ekonomiju EU. Naime, u Facebooku kažu da, kada su pokretali svoj europski ured u Irskoj prije pet godina, morali su proći kroz dugotrajan proces usklađivanja s njihovim zakonima i pravilima o zaštiti privatnosti te na početku, kada su vlasti u drugim zemljama EU imale problema s uslugama Facebooka, one bi to riješile s irskim regulatornim tijelima.

'Možda vam se neće svidjeti': Zuckerberg uvodi nove promjene na Facebooku

Prema Allanu, to je bio najbolji način na koji bi se trebala primjenjivati pravila u Europskoj Uniji – dakle, ako kompanija posluje u skladu s pravilima zemlje EU u kojoj je njeno sjedište, onda bi ona bez ikakvih problema trebala poslovati i u drugim zemljama Europske unije. No, u posljednje vrijeme regulatorna tijela zemalja EU (Allan je posebno spomenuo Belgiju i Nizozemsku), pokrenule su brojne istrage poslovanja Facebooka, ponovno istražujući osnovna pravila poslovanja ove kompanije. Umjesto Europske unije s jedinstvenim pravilima koja bi olakšala Facebooku i svim ostalim kompanijama te im omogućila jednostavnije poslovanje (uz, naravno, pridržavanje zakona i pravila), Allan upozorava kako se na ovaj način ponovno vraćamo na 'nacionalnu regulaciju', odnosno umjesto prilagođavanja poslovanja samo jednim i općenitim pravilima EU, oni će morati prilagođavati poslovanje zakonima 28 zemalja. Usporedio je situaciju u kojoj se sada nalazi Facebook sa situacijom u automobilskoj industriji te se upitao što bi bilo kada bi automobili proizvedeni u Njemačkoj i Francuskoj morali odgovarati specifičnim tehničkim zahtjevima tržišta Poljske i Španjolske – da je tako, kompanije poput BMW-a, Renaulta i Jaguara nikada ne bi postigle uspjeh i prodaju kakve bilježe svih ovih godina.

Facebook uveo video pozive u svoju Messenger aplikaciju

Takva nacionalna regulacija predstavlja veliki problem za internetske kompanije, zbog čega bi mnoge startup kompanije mogle propasti i prije nego se razviju, a što se tiče samog Facebooka, osim što će se kompaniji povećati troškovi, nove opcije sve bi sporije bile dostupne korisnicima u Europi, odnosno neke opcije možda uopće neće biti dostupne europskim korisnicima – što se sigurno ne bi svidjelo milijunima korisnika ove mreže u Europi.

Izvor: Facebook

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti