U pozadini svake veće afere su - e-mailovi i poruke: Doznajte zašto sumnjivcima ne pomaže čak ni ako obrišu poruke ili podatke

USKOK se u najnovijoj istrazi poslužio porukama i pozivima iz mobitela, što je sve češći izvor dokaza u aferama kojima svjedočimo. Pa čak i ako se sumnjivci odluče obrisati poruke ili podatke, to im neće nužno biti jamstvo da ih se ne ulovi.

Dnevnik.hr | 23.02.2022. / 06:21

Galerija

U pozadini svake veće afere posljednjih pet godina su – e-mailovi i poruke.

Zbog lažiranja SMS-ova zatvorsku kaznu dobili su Franjo Varga i Blaž Curić. Sud je utvrdio da se željelo utjecati na sudske postupke protiv Ivice Todorića i Zdravka Mamića.

Prepiske na mobitelima bile su otegotne i za osumnjičene u aferi JANAF. Bivši čelnik te tvrtke u istražnom zatvoru bio je 50 dana.

Dragan Kovačević sredinom prosinca 2020. godine izjavio je kako je mogao sve u životu zamisliti: Imao sam sve scenarije, pasti s aviona, poginuti, umrijeti, osim ovoga scenarija.

Tvrdnje da je mobitel u pokušaju da sakrije dokaze bacio u rijeku Kovačević je negirao. To mu ionako ne bi pomoglo, poručuje struka.

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, navodi kako smo vidjeli da je u ne tako dalekoj prošlosti bilo slučajeva kad su ljudi bacali mobitele u rijeku. Mobiteli su onda pronađeni i iz njih su izvučeni svi podaci. Oni su, dodaje Lubura, u uređajima dostupni i nakon što se izbrišu.

Lubura ističe i kako se u većini slučajeva forenzičkom analizom mobitela može vratiti i velik dio izbrisanih SMS-ova i drugog sadržaja s mobitela. A to se odnosi i na slanje poruka putem aplikacija kao što su WhatsApp, Telegram ili Messenger.

Podaci se s mobitela mogu vrlo brzo izvući, objašnjava informatički stručnjak Marko Rakar

Nabavimo jedan takav telefon koji treba pregledati, on se uključi na računalo i softver za početak iskopira sav sadržaj tog telefona i napravi sigurnosnu kopiju. A onda, dakle, postoje aplikacije koje sortiraju sve one podatke koji su se na takvom telefonu našli, kaže Rakar.

A njih može biti stotine tisuća. Sadržaj poruka smije se nadzirati tek od trenutka dobivanja sudskog naloga.

Slika nije dostupna Procurili e-mailovi uglednih svjetskih znanstvenika: O tome da je koronavirus vjerojatno nastao u laboratoriju ne žele u javnost zbog "međunarodnog mira"?!

Slika nije dostupna Procurili Muskovi mailovi: Ako menadžeri ne poslušaju njegove upute, dobit će otkaz

Lubura tumači kako nije moguć nadzor sadržaja komunikacije unatrag, ali se unatrag može utvrditi - godinu dana se čuvaju podaci - gdje se neka osoba nalazila ili s kim je komunicirala.

Telefonski je komunicirala i Josipa Rimac, koju se tereti za pogodovanje u aferi Vjetroelektrane. U istražnom zatvoru provela je četiri mjeseca.

A političku posljedicu zbog pisanja e-mailova doživjela je Martina Dalić. Prije četiri godine podnijela je ostavku na mjesto ministrice gospodarstva.

Evo što je u svibnju 2018. godine izjavila Dalić: Osobno nisam učinila ništa krivo, ništa nemoralno ili, Bože sačuvaj - nezakonito.

Kakve god radnje bile, u digitalnom ih je svijetu - sve teže sakriti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti