Marsotresi otkrivaju tajne Crvenog planeta: Znanstvenici korak bliže potvrđivanju teorija o stvaranju planeta

Otkriveno je da je promjer jezgre Marsa oko 3.660 km, što znači da je veći i ima manju gustoću nego što se ranije smatralo.

Hina | 23.07.2021. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Marsotresi koje je zabilježila NASA-ina robotska sonda InSight pomogli su znanstvenicima u otkrivanju anatomije Marsa te sada imaju saznanja o veličini jezgre s tekućim metalom, debljini kore i plaštu Crvenog planeta.

Ovotjedna otkrića dovela su do boljeg razumijevanja unutarnje strukture Marsa te do nekoliko iznenađujućih saznanja. Među ostalim, potvrđeno je da je središte tog planeta rastaljeno.

NASA-ina sonda InSight, koja se spustila na površinu Marsa 2018. godine, zabilježila je više od 700 marsotresa umjerene snage.

Seizmički valovi razlikuju se po brzini i obliku dok prolaze kroz različite materijale unutar planeta, te su InSightovi instrumenti mogli snimiti obrise unutrašnjosti Marsa.

Prvi put imamo saznanja o veličinama temeljnih strukturnih elemenata Marsa, kazao je Bruce Banerdt, NASA-in geofizičar i voditelj misije InSight.

Otkriveno je da je promjer jezgre Marsa oko 3.660 km, što znači da je veći i ima manju gustoću nego što se ranije smatralo. Sastoji se uglavnom od željeza i nikla, a lakši elementi poput sumpora, kisika, ugljika i vodika zauzimaju neočekivano veliki udio.

Kora Marsa je dosta različita od Zemljine. Kora našeg planeta je podijeljena na ploče koje se mogu kretati preko unutarnjeg sloja (plašta). Na nekim mjestima ispod oceana, kora se neprestano obnavlja.

Na Marsu ne postoji aktivna tektonika ploča te se tamo ništa slično ne događa. To znači da je kora Marsa vrlo stara, izjavila je seizmologinja Brigitte Knapmeyer-Endrun s njemačkog Sveučilišta u Kölnu.

Otkriveno je da je prosječna globalna debljina kore između 24 i 72 kilometara.

Plašt Marsa, smješten između kore i jezgre, proteže se otprilike 1.560 kilometara ispod površine. Njegov je sastav drugačiji od Zemljinog te su ta dva planeta prije više od 4,5 milijardi godina nastala od različitog materijala.

Promjer Marsa je oko 6.791 kilometara, a Zemljin iznosi oko 12.755 kilometara.

Nova otkrića omogućit će testiranje teorija o formiranju planeta, zaključio je Banerdt.

Saznanja ćemo primijeniti ne samo na istraživanje Marsa, (...) već i svih ostalih planeta u našem Sunčevom sustavu i šire, rekao je znanstvenik.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti