Zaprešić je ovih dana hakerska metropola. Dok policija slaže zagonetku, 19-godišnji haker glavna je tema razgovora svojih sumještana. ''Dečko nema škole, a vidite da zna skinuti nekome račune'', kazao je Krešimir iz Zaprešića za Dnevnik Nove TV.

Još s 12 godina računalom je napao banku pa čudi što njegove sposobnosti nitko nije zamijetio. Štoviše, zbog loših ocjena nije uspio upisati tehničku školu. Marina koji je s njim provodio osnovnoškolske dane vijest je iznenadila. S jedne strane ga osuđuje, s druge je ponosan: ''Sve u svemu treba to znati. Treba to napraviti. Dogodilo se to što se dogodilo, ali sve u svemu dobar je dečko''.

Trenutačno je u istražnom pritvoru. Tereti ga se za osnivanje servisa za rušenje tuđih internetskih stranica i pribavljanja devet milijuna kuna. Prijeti mu do osam godina zatvora. No pita li se njegove mještane - oni bi ga pustili.

''Treba pustiti čovjeka, zaposliti ga u neku dobru firmu i neka pokaže svoje znanje. Platiti ga dobro i to je to'', rekao je o hakeru koji je imao pomagače Mate iz Zaprešića.

U svijetu je bilo takvih primjera. Najpoznatiji je onaj dvojice mladića koji su hakirali FBI, a potom ih je on zaposlio. No ti su napadi, ističu stručnjaci, bili puno složeniji od ovog iz Zaprešića.

''To su ljudi koji danas slobodno hodaju, ali su pod stalnom prismotrom. Mogli su se nagoditi, jer su imali što ponuditi. Taj napad je bio puno veće sofistikacije od ovoga'', rekao je Tomislav Androš, konzultant za informacijsku sigurnost.

Najvještiji hakeri nerijetko su mlade osobe željne samodokazivanja. Nadležni upozoravaju kako u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj postoje brojne radionice na kojima mogu legalno vježbati. Sve ostalo je - kazneno djelo.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju