Meta kreće s primjenom umjetne inteligencije u EU: Znamo točno kad, ali i što se sve mijenja

Korisnici u EU dobivaju pristup Meta AI, ali pod kakvim uvjetima?

Martina Čizmić | 24.10.2024. / 11:57

Meta (Foto: Afp)

Kad je početkom lipnja Meta najavila da počinje s uvođenjem umjetne inteligencije u svoje servise, korisnici u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji bili su izostavljeni iz te opcije. Naime, zbog strogih europskih pravila o digitalnom tržištu i privatnosti, Meta je tad zaključila da je bolje da AI ne pokreće na tom tržištu nego da se bori s briselskim pravilima.

Krajem rujna, kad se počelo pričati o tome da će Meta ipak aktivirati svoju Meta AI uslugu, barem za korisnike u Velikoj Britaniji, ponovno se postavilo pitanje obrade podataka i privatnosti podataka korisnika njihoviih servisa.

No, čini se kako su u Meti ipak uspjeli pronaći način kako da korisnicima ponude korištenje Meta AI, a istovremeno poštuju europske zakone.

Meta Meta želi podučavati AI objavama Europljana na Facebooku, a protiv toga se bune i korisnici i aktivisti

Tako su korisnici počeli dobivati obavijesti o promjenama u Uvjetima korištenja Facebooka i Instagrama koji stupaju na snagu 01. siječnja 2025. godine. To bi ujedno trebao biti i termin kad bi Meta AI trebala početi biti dostupna korisnicima u EU.

Među ostalima, u prilično opsežnim dodacima Uvjetima korištenja, Meta navodi "prihvatljivo korištenje" njihove umjetne inteligencije. Tako korisnici Meta AI ne smiju koristiti u protuzakontie svrhe, za stvaranje sadržaja koji će naštetiti drugima, stvarati sadržaj za odrasle, stvarati dezinformacije, prijetvorne sadržaje ili koristiti Meta AI za prevare. No, zanimljivo, korisnici od Meta AI neće moći ni tražiti profesionalne savjete (poput medicinskih, financijskih ili pravnih).

Nemojte dijeliti informacije koje ne želite da umjetna inteligencija koristi i zadržava, kao što su podaci o računu, lozinke, financijske informacije i druge osjetljive teme, jasno stoji u pravilima.

Zanimljivo je i da Meta, ako ne može odgovoriti na upit korisnika, planira njegov upit proslijediti "trećim stranama".

Umjetna inteligencija, ilustracija Jesu li veliki AI modeli spremni za europsku regulativu? Podaci otkrivaju zanimljive anomalije

Koristeći umjetnu inteligenciju, dajete nam mogućnost da dijelimo vaše informacije sa trećim stranama kad to znači relevantnije ili korisnije odgovore za vas. Te treće strane će koristiti sve informacije koje mi dijelimo, u skladu sa svojih politikama privatnosti, dodaju.

Napominju i da se može dogoditi da se pojedine interakcije s umjetnom inteligencijom "revidiraju automatski ili da to učini čovjek".

Inače, Meta uvodi i promjene u opće Uvjete korištenja koji se odnose na način na koji se obrađuju podaci, prikazuju oglasi, ali i koristi sadržaj koji korisnici objavljuju na njihovim platformama.

Tako, primjerice, "kada dijelite, objavljujete ili prenosite sadržaj koji je pokriven pravima intelektualnog vlasništva na ili u vezi s našim proizvodima, dajete nam neisključivo, prenosivo, podlicencirano , besplatna i svjetska licenca za hostiranje, korištenje, distribuciju, izmjenu, pokretanje, kopiranje, javno izvođenje ili prikazivanje, prevođenje i stvaranje izvedenih djela vašeg sadržaja (u skladu s vašim postavkama). To znači, na primjer, da ako podijelite fotografiju na Facebooku, dajete nam dopuštenje da je pohranimo, kopiramo i podijelimo s drugima (opet, u skladu s vašim postavkama) kao što su Meta Products ili pružatelji usluga koji podržavaju te proizvode i usluge. Ova će licenca prestati kada se vaš sadržaj izbriše iz naših sustava."

Facebook Meta najavila nove AI opcije na Facebooku i Instagramu

Vaše ime i profilna slika te informacije o aktivnostima koje ste poduzeli na Facebooku mogu se koristiti uz ili u vezi s oglasima, ponudama i drugim sponzoriranim ili komercijalnim sadržajem koji prikazujemo na našim proizvodima, bez ikakve naknade vama, dodaju iz Mete.

Naravno, to se odnosi na one korisnike koji ne plaćaju pretplatu za Metine servise. Oni koji ju plaćaju, neće ni vidjeti oglase na svojim profilima. 

I na kraju, Meta ne nudi nikakvu opciju da nastavite koristiti Facebook, Instagram i ostale servise bez Meta AI. Ako vam se ne sviđaju uvjeti i ne želite ih prihvatiti, imate dovoljno vremena ukloniti svoje podatke s tih servisa i prestati ih koristiti. 

Ako pak ne reagirate do 1. siječnja 2025. i nastavite koristiti njihove usluge, to će se smatrati prešutnim prihvaćanjem novih pravila i nećete se moći žaliti na njih. 

Meta Metin model oglašavanja "plati ili pristani" možda krši EU pravila

Stoga preporučujemo da dobro pročitate novosti koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2025. i razmislite želite li i dalje koristiti Metine servise i kako. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti